Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σε ύφεση ο ιός του AIDS σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι νέοι επιλέγουν το ασφαλές σεξ και λιγότερους ερωτικούς συντρόφους για αυτό και η επιδημία του AIDS παρουσιάζει ύφεση στις ηλικίες 15-24.

Η ύφεση εμφανίζεται κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική λόγω της αυξημένης χρήσης του προφυλακτικού, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS/ONUSIDA).

Οι νέοι στην Αφρική πρωτοστατούν στην “επανάσταση” για την πρόληψη κατά του ιού HIV επιλέγοντας το ασφαλέστερο σεξ και λιγότερους ερωτικούς συντρόφους, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Η συχνότητα εμφάνισης του ιού HIV στους νέους σημειώνει πτώση σε πολλές χώρες, βασικές για τη μετάδοση του ιού, επισημαίνει η ετήσια έκθεση του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και τη νόσο του AIDS, υπενθυμίζοντας ότι το 80% των μολυσμένων από τον ιό νέων, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν στην υποσαχάρεια Αφρική.

Οι χώρες αυτές πέτυχαν ή ετοιμάζονται να πετύχουν το διεθνή στόχο της μείωσης κατά 25% της συχνότητας εμφάνισης του ιού στους νέους. Ο στόχος αυτός ορίστηκε το 2001 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη.

Tο στόχο πέτυχαν η Μποτσουάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Αιθιοπία, η Κένυα, το Μαλάουι, η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε. Ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να πετύχουν το στόχο αυτό μέχρι τα τέλη του 2010 είναι το Μπουρούντι, το Λεσόθο, η Ρουάντα, η Σουαζιλάνδη, οι Μπαχάμες και η Αϊτή.

Η έκθεση επισημαίνει ότι για πρώτη φορά η μείωση της συχνότητας του ιού HIV συμπίπτει κυρίως με την αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ότι αλλαγή συντελείται στους νέους σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε ορισμένες πλευρές της υποσαχάρειας Αφρικής.

Οι ειδικοί αποδίδουν τη μείωση των νέων κρουσμάτων στο γεγονός ότι η σεξουαλική ζωή αρχίζει σε μεγαλύτερη ηλικία, στον περιορισμό του αριθμού των ερωτικών συντρόφων και στην “αυξημένη χρήση” του προφυλακτικού στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών που αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους.

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια νέοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών, ζουν με το AIDS. Συνολικά 900.000 νέοι μολύνθηκαν το 2008 με το 66% μεταξύ αυτών να είναι γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι ο αριθμός των οροθετικών ανέρχεται σε σχεδόν 33,4 εκατομμύρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε