Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σεισμός Νεπάλ: Νέες εικόνες που κόβουν την ανάσα – Ξεπέρασαν τους 3.600 οι νεκροί – Ολόκληρα χωριά θαμμένα στα ερείπια – Φτάνει η διεθνής βοήθεια

Σεισμός Νεπάλ: Νέες εικόνες που κόβουν την ανάσα – Ξεπέρασαν τους 3.600 οι νεκροί – Ολόκληρα χωριά θαμμένα στα ερείπια – Φτάνει η διεθνής βοήθεια

– Τουλάχιστον 3.617 νεκροί και περισσότεροι από 6.500 τραυματίες ο τελευταίος απολογισμός από τα 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ
– Φόβοι πως ο απολογισμός του φονικού σεισμού θα αυξηθεί δραματικά
– Οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν φτάσει σε απομακρυσμένα χωριά του βόρειου Νεπάλ
Επιστήμονες θεωρούν θέμα χρόνου έναν νέο μέγα – σεισμό
– Καίνε τους νεκρούς τους οι επιζώντες για να μην υπάρχουν επιδημίες

Μαθητές προσπαθούν να βγουν από την τάξη τους αλλά η δύναμη του Εγκέλαδου, δεν τους αφήνει. Ένα λεωφορείο σταματημένο σε δρόμο του Νεπάλ “χορεύει” στους ρυθμούς των 7,9 Ρίχτερ. Δέντρα και κεραίες σε δρόμο του Κατμαντού μοιάζουν δαιμονισμένα. Και όταν η Γη ηρεμεί, αποκαλύπτεται η καταστροφή. Θρήνος, απόγνωση και άνθρωποι να κοιτούν κτίρια να καταρρέουν μπροστά στα μάτια τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ VIDEO

Άνθρωποι που σκάβουν στα ερείπια ακόμη και με τα χέρια τους για να βρουν επιζώντες. Ή για να ανασύρουν φίλους ή αγαπημένους νεκρούς. Το Νεπάλ βιώνει μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Περισσότεροι από 3.617 νεκροί. Τουλάχιστον 6.500 τραυματίες.
66 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα σύνορα με την Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Και οι δυο απολογισμοί θα αυξηθούν καθώς περνούν οι ώρες. Γιατί ακόμη στα απομακρυσμένα χωριά του δυτικού Νεπάλ δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία.



“Χωριά όπως αυτά μπορεί να έχουν θαφτεί από τις κατολισθήσεις. Δεν είναι ασυνήθιστο ολόκληρα χωριά 200, 300 ίσως και 1000 κατοίκων να έχουν βαφτεί κάτω από βράχους”, είπε στο BBC ο Ματ Νταρβας, υπεύθυνος της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Vision.
Πρόσθεσε πως ένας άνδρας που διασώθηκε με ελικόπτερο από το χωριό Ποκχάρα, 200 χιλιόμετρα έξω από το Κατμαντού είπε πως όλα τα σπίτια του χωριού του, περισσότερα από 1000, έχουν καταστραφεί!

Την ίδια εικόνα, ολόκληρα χωριά να έχουν ισοπεδωθεί από τον φονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ, μεταφέρουν μέσω twitter και επιζώντες της πολύνεκρης τραγωδίας.



Λιγοστές αναφορές υπάρχουν, για παράδειγμα, για την περιοχή Γκόρκα, μία από τις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές. Η ορεινή αυτή περιοχή, η οποία βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας, έχει πληθυσμό σχεδόν 270.000 κατοίκους. Σημαντικές ζημιές φέρεται να έχει υποστεί και η περιοχή Λαμτζούνγκ.

Οι κάτοικοι του Κατμαντού πέρασαν το δεύτερο βράδυ τους στην ύπαιθρο. Φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει. Σκηνές έχουν στηθεί σε όλη την πρωτεύουσα, όσοι επέζησαν καίνε τους νεκρούς τους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επιδημίες.


Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να περιθάλψει τους τραυματίες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ. Τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη.

Στο Κατμαντού επικρατεί αλλόκοτη σιωπή, που διακόπτεται από τις καμπάνες που συνοδεύουν την καύση των νεκρών.

Από τον σεισμό έχουν πληγεί σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου της UNICEF. Η οργάνωση του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο υδατογενών και μολυσματικών επιδημιών. Η μεγαλύτερη ανησυχία πια είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. «Εξαντλούνται οι επάρκειες τροφίμων και νερού”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Κρίστοφερ Τάϊντεϊ.

Φτάνει η διεθνής βοήθεια

Όλα αυτά ενώ έχει ήδη αρχίσει να φτάνει στο Νεπάλ βοήθεια. Αεροπλάνα που μεταφέρουν σωστικά συνεργεία μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του κατεστραμμένου Κατμαντού.

Γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός.
Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ για να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες.


70 Αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών, ο Καναδάς 5 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ.
Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού, φαρμακευτικού υλικού, σκηνών.
Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε