Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Σεισμός στη Νέα Καληδονία: Μικρά… τσουνάμι από τα 7 Ρίχτερ [vids]

σεισμός Νέα Καληδονία τσουνάμι

Αισθητός ως την Αυστραλία και τα γαλλικά νησιά έγινε ο σεισμός των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Νέα Καληδονία. Προκάλεσε μικρά τσουνάμι στις ακτές αλλά δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Τα κτίρια άρχισαν να κουνιούνται. Η γη έτρεμε. Ο κόσμος τρομαγμένος βγήκε στους δρόμους. Είναι εικόνες από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ που έγινε στη Νέα Καληδονία τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Ο σεισμός

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανατολικά της Νέας Καληδονίας, στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Αρχικά, το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) εκτίμησε πως ο σεισμός ήταν 7,3 Ρίχτερ. Αργότερα, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του, στα 7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε περίπου 85 χιλιόμετρα ανατολικά του Μαρέ, ενός από τα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Νουμεά. Σημειώθηκε στις 09:43 τοπική ώρα (00:43 ώρα Ελλάδας).

Ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Νέας Καληδονίας, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και ο τρίτος μέσα στον τελευταίο μήνα.

Η Νέα Καληδονία, μια σειρά πολλών νησιών, αποτελεί υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας.

Τρόμος και πανικός

Ο σεισμός, παρότι πανικόβαλε πολλούς πολίτες, δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές. «Είχε ήδη γίνει σεισμός χθες βράδυ, μετά στις 02:00, στις 06:00 και ένας ακόμα πιο δυνατός αργότερα το πρωί. Σταθμευμένα αυτοκίνητα άρχισαν να κουνιούνται και οι πάντες βγήκαν από τα κτίρια όπου βρίσκονταν», ανέφερε ένας δημόσιος λειτουργός της νομαρχίας των νησιών Λογιοτέ στο Μαρέ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην κοντινή Αυστραλία. Video που ανέβηκε στο twitter δείχνει οδηγούς να έχουν βγει από τα αυτοκίνητά τους και κτίρια να… κουνιούνται!

Σημειώνεται πάντως ότι ο ισχυρός σεισμός δεν προκάλεσε ούτε θύματα, ούτε ζημιές.

Μικρά τσουνάμι

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό. Το οποίο σημειώθηκε αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται τα παλιρροιακά κύματα που σημειώθηκαν ήταν μικρά και καθόλου απειλητικά.

https://youtu.be/DK1-QgwPsEQ

Καταγράφηκαν «αφύσικες αυξομειώσεις του επιπέδου της θάλασσας από 30 εκατοστά μέχρι ένα μέτρο» στις ακτές πολλών νησιών, ανέφερε η διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC), σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, ύψους ενός μέτρου πάνω από το όριο της πλημμυρίδας, παρατηρήθηκαν στη Νέα Καληδονία και λίγο μικρότερα στα Βανουάτου.

Ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε παράκτιες περιοχές και οι κάτοικοί τους απομακρύνθηκαν.

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων εβδομάδων

Καταγράφεται «έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και τρεις εβδομάδες», υπενθύμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Λεμπελγκάρ, σεισμολόγος του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ανάπτυξη (IRD).

Σημείωσε πάντως πως πρόκειται για κάτι που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η τεκτονική πλάκα της Αυστραλίας συγκρούεται και μπαίνει κάτω από την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού.

Οι σεισμοί 7 βαθμών είναι «οι ισχυρότεροι που φοβόμαστε ότι μπορεί να εκδηλωθούν στην περιοχή» υπό φυσιολογικές κινήσεις, συνέχισε ο ίδιος και σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν «ο ισχυρότερος» των τελευταίων εβδομάδων.

Η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τα νησιά Βανουάτου, περίπου 600 χλμ. ανατολικότερα, ανήκει στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι από τις πιο σφοδρές στον πλανήτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις