Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σεισμός στην Μόσχα! Ο “σεφ” του Πούτιν “μαγείρεψε” τις εκλογές στις ΗΠΑ

Σεισμός στην Μόσχα! Ο “σεφ” του Πούτιν “μαγείρεψε” τις εκλογές στις ΗΠΑ

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει το CNN. Αφορά τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, Ρώσο ολιγάρχη που έχει χαρακτηριστεί ως ο “σεφ” του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον ρωσικό Τύπο.

Το 2002, ο ίδιος, πρόσφερε χαβιάρι και μανιτάρια τρούφες στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ στην διάρκεια γεύματος σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πριγκόζιν είχε ανακαινίσει ένα πλοιάριο που έγινε το πιο ακριβό εστιατόριο στην πόλη. Αργότερα, η επιχειρηματική αυτοκρατορία του επεκτάθηκε πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας τους στενούς χώρους μιας κουζίνας.

Από σεφ στην κουζίνα “μάγειρας” κατασκευασμένων ειδήσεων

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η εταιρεία του Πριγκόζιν χρηματοδότησε την επιχείρηση κατασκευασμένων ειδήσεων στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ.

Το CNN έχει έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι χρησιμοποίησε τα social media για την διάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων.

Ο Πριγκόζιν ανήκει στους ανθρώπους του Κρεμλίνου. Η εταιρία του εκτιμάται ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής της υπηρεσίας για την έρευνα στο διαδίκτυο (Internet Research Agency -IRA) με έδρα, στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για μυστική εταιρία τεχνολογίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και τα έγγραφα που κατέχει το CNN.

Ηδη σε βάρος του Πριγκόζιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, για την οικονομική υποστήριξη στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί και σε δυο επιχειρήσεις του.

Κανονική επιχείρηση τρολαρίσματος

Πολλά έγγραφα από τις εταιρίες του Πριγκόζιν περιέχουν αποδείξεις για την εμπλοκή των εταιριών του, στην επιχείρηση τρολαρίσματος στο διαδίκτυο. Ένα από αυτά αναφέρει: Η “Διεύθυνση Προβοκάτσιας” έχει την ειδική αποστολή της “δημιουργίας ειδήσεων, προκειμένου να επιτύχουμε τους σκοπούς μας.”

 

Προσέχει την δημόσια εικόνα του

Ο Πριγκόζιν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την δημόσια εικόνα του. Το 2016, κατέθεσε 15 μηνύσεις κατά της εταιρίας Yandex που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Οι μηνύσεις αυτές, έγιναν με βάση νόμο που υποχρεώνει τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης ν’ απομακρύνουν “παράνομες, μη ακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες.” Ωστόσο, η υπόθεση αυτή των μηνύσεων αργότερα εγκαταλείφθηκε.

Γιεβγκένι Πριγκόζιν: Από την φυλακή στις μπίζνες

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν έχει ένα ύποπτο παρελθόν. Στην δεκαετία του 1980, πέρασε εννέα χρόνια στην φυλακή για διαφθορά και ληστεία. Μετά την αποφυλάκισή του ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις εστίασης. Ανακαίνισε ένα πλοιάριο-εστιατόριο και άνοιξε το εστιατόριο “New Island,” που είναι ένα από τα έξι πολυτελή εστιατόρια που διαθέτει στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πούτιν τον βρήκε που προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες διοργάνωσης των γενεθλίων του, αλλά και των δείπνων με ξένους ηγέτες. Μεταξύ αυτών, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, αλλά κι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Ένας κεντρικός τίτλος στην εφημερίδα “The Moscow Times” είχε αναφερθεί στον Πριγκόζιν χαρακτηρίζοντας τον ως τον “Προσωπικό σεφ του Πούτιν.”

Στην συνέχεια, ο ίδιος εξασφάλισε μεγάλα συμβόλαια για την τροφοδοσία σχολείων, αλλά και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, ξενάγησε τον Πούτιν στην μονάδα επεξεργασίας τροφίμων που εγκαινίασε το 2010. Από τότε, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Κρεμλίνου, με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, να επεκτείνονται.

Πηγή: CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις