Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Σερβία: 140.000 παιδιά κάτω από τα όρια της φτώχειας

Σερβία: 140.000 παιδιά κάτω από τα όρια της φτώχειας

Στη χειρότερη θέση βρίσκονται τα παιδιά που προέρχονται από την κοινότητα των Ρομά, αυτά μ’ αναπηρίες, καθώς κι όσα ζουν στον δρόμο.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Παιδιού, που ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, κι ήταν αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών μ’ αναπηρίες, διαπιστώθηκε ότι έχει σημειωθεί μια κάποια πρόοδος στην προστασία των παιδικών δικαιωμάτων.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια συνήγορος του παιδιού στη Σερβία Ταμάρα Λούκσιτς Όρλαντιτς, “δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει πρόοδος σε όλους τους τομείς- έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης όλων των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και η μεταφορά εγκαταλειμμένων παιδιών από μεγάλα ιδρύματα σε μικρότερα κέντρα”.

Ωστόσο, η ίδια προειδοποίησε πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον, σε μια κοινωνία που είναι φτωχή. Όπως είπε, τα παιδιά του δρόμου, στα οποία δεν μπορούν να παράσχουν τροφή οι γονείς τους, βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά κονδύλια, ιδιαίτερα δε για προγράμματα πρόληψης.

Σύμφωνα με την ίδια, το γραφείο του συνηγόρου του παιδιού στη Σερβία έχει λάβει, από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, περίπου 250 καταγγελίες για παραβίαση δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ το γραφείο του συνηγόρου για την προστασία της ισότητας μόλις 10.

Όπως είχε δηλώσει στις αρχές της Εβδομάδας Παιδιού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασίμ Λιάγιτς, η παιδική φτώχεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σύγχρονη σερβική κοινωνία.

Είχε δε σημειώσει ότι το 2008 ένα στα 14 παιδιά ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ σήμερα η αντίστοιχη αναλογία είναι ένα προς οχτώ.

Μάλιστα, ο κ. Λιάγιτς είχε χαρακτηρίσει ανησυχητικό ότι 6.221 από τους συνολικά 48.000 ανθρώπους στη Σερβία που κάνουν χρήση του κοινωνικού συσσιτίου είναι παιδιά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε