Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Σερβία: Δεκαετής συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου

Σερβία: Δεκαετής συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου

Η Σερβία υπέγραψε δεκαετή συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην τιμή των 399 δολαρίων/ανά 1000 κυβικά μέτρα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομίας, που ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μακροπρόθεσμη συμφωνία προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία, ο βοηθός υπουργός Ενέργειας, Πέταρ Στανόγεβιτς, τόνισε ότι η Σερβία έχει ένα παλαιό χρέος για ρωσικό αέριο, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Σερβία θα αποπληρώσει το χρέος που έχει τις “ρίζες” του την περίοδο της δεκαετίας του 1990 μέχρι και το 2001 σε δύο δόσεις, την πρώτη φέτος και τη δεύτερη το 2014, είπε. Ήδη, πρόσθεσε, ποσό 175 εκ. δολαρίων έχει αποπληρωθεί. Η δεκαετής συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία θα καταστήσει δυνατή την απόκτηση πέντε εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, μέγεθος κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το ισχύον, σημείωσε ο κ. Στανόγεβιτς.

Με τη συμφωνία, η Σερβία μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της ενεργειακής της ασφάλειας και να δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων αναπτυξιακών έργων και κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο για τη συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσικό ενεργειακό παιχνίδι στην Αν.Μεσόγειο και οι αγωγοί μέσω Ελλάδας

 

Γεμάτο το Ιόνιο από φυσαλίδες που κρύβουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

 

Ερντογαν: συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε