Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σερβία: Τάντιτς και Νίκολιτς βέβαιοι για τη νίκη στο β’ γύρο εκλογών

Σερβία: Τάντιτς και Νίκολιτς βέβαιοι για τη νίκη  στο β’ γύρο εκλογών

Βέβαιοι για τη νίκη τους στις 20 Μαΐου εμφανίστηκαν οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, ο Μπόρις Τάντιτς, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

O μέχρι πρότινος πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος εμφανίζεται να έχει μικρό προβάδισμα έναντι του υποψηφίου Τόμισλαβ Νίκολιτς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στη Σερβία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα νικήσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και εκτίμησε ότι η έκβασή της μάχης για την προεδρία θα επηρεάσει τον σχηματισμό σερβικής κυβέρνησης.

Ο κ. Τάντιτς, αρχηγός του (DS), στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην έδρα κόμματος, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των χθεσινών προεδρικών, βουλευτικών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στη Σερβία, τόνισε ότι μετά τις 20 Μαΐου θα συζητήσει για τη συγκρότηση κυβέρνησης και αποσαφήνισε ότι δεν θα αποδεχθεί όρους και εκβιασμούς.

Ο προεδρικός υποψήφιος του DS εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα νικήσει, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος γι αυτό, λόγω του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, καθώς είναι η πρώτη φορά που προηγείται του αντιπάλου του, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Στο δεύτερο γύρο οι πολίτες της Σερβίας έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών, διαφορετικών όσον αφορά την ουσία, την αξία και τα χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Τάντιτς.

«Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα προσδιορίσει πώς θα είναι η Σερβία τα επόμενα πέντε χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι η πολιτική που πρότεινα είναι προς όφελος των πολιτών» υπογράμμισε.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς τόνισε ότι θα νικήσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε την επιθυμία, ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής να αρχίσει αμέσως διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Νίκολιτς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι το SNS πρέπει να ευγνωμονεί για τα αποτελέσματα, επειδή είναι ένα κόμμα με 3,5 χρόνια ζωής και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις βουλευτικές εκλογές.

Ο αρχηγός του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής είναι ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών στη Σερβία και ότι ο ίδιος είναι περήφανος για το αποτέλεσμα, διαμηνύοντας εμμέσως ότι πιστεύει πως θα είναι πρωθυπουργός.

«Μπορεί στη Σερβία να μην γνωρίζουμε ποιος θα είναι πρόεδρος, αλλά γνωρίζουμε καλά ποιος θα είναι πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν μόνον ο Μπόρις Τάντιτς και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς», πρόσθεσε ο αρχηγός του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS).

Ικανοποιημένος για το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών και δημοτικών εκλογών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, συγκέντρωσε στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ποσοστό 8%, το οποίο δεν πρόκειται αλλάξει σημαντικά, τόνισε.

Ο συνασπισμός με επικεφαλής το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα, καταλαμβάνει 73 έδρες στη Σερβική Βουλή, ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) 68 και ο συνασπισμός Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS)– Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων (PUPS) και Ενωμένη Σερβία (JS) 45 έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και οι Σέρβοι στις κάλπες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε