Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σερβία: “Θα απομακρύνουμε το μνημείο για τους πεσόντες του UCPMB στο Πρέσεβο”, ξεκαθαρίζει ο Ντάτσιτς

Σερβία: “Θα απομακρύνουμε το μνημείο για τους πεσόντες του UCPMB στο Πρέσεβο”, ξεκαθαρίζει ο Ντάτσιτς

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία θα απομακρύνει το μνημείο που έχει στηθεί στο Πρέσεβο στη μνήμη των πεσόντων Αλβανών ανταρτών του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών (UCPMB).

Το μνημείο ανεγέρθηκε πρόσφατα στην πόλη Πρέσεβο, παράνομα, και η σερβική κυβέρνηση θέλει να το απομακρύνει. Ωστόσο, πρώην μαχητές του UCPMB απείλησαν ότι θα ξαναπάρουν τα όπλα, σε μία τέτοια περίπτωση.

“Θα δράσουμε ευρωπαϊκά, που σημαίνει ότι θα απομακρύνουμε το μνημείο”, δήλωσε στη σερβική ραδιοτηλεόραση ο κ. Ντάτσιτς απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου και ηγέτη της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος κάλεσε τη Σερβία να ενεργήσει ευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά το ζήτημα του συγκεκριμένου μνημείου.

Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε πως δεν είναι βέβαιος ότι είναι δυνατό να τοποθετεί κάποιος μνημεία υπέρ μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι άμεσα αναμεμειγμένοι σε δολοφονίες αστυνομικών και στρατιωτών”.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ακόμη πως διεθνείς οργανισμοί, ιδιαίτερα εκείνοι που δρουν στη νότια Σερβία, πρότειναν την απομάκρυνση του μνημείου από τους ίδιους Αλβανούς και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για έναν τέτοιο συμβιβασμό.

Ο κ. Ντάτσιτς ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 17 Ιανουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Σερβίας είχε δηλώσει, νωρίτερα, στην εφημερίδα Μπλιτς (Blic) του Βελιγραδίου ότι δεν θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες πριν από την απομάκρυνση του μνημείου γι’ αυτό και, όπως είχε πει, οι Αλβανοί θα πρέπει να το έχουν απομακρύνει έως τις 17 Ιανουαρίου.

“Εάν δεν το απομακρύνουν από μόνοι τους, θα το κάνουμε εμείς. Δεν τίθεται εν αμφιβόλω εάν θα πάω στις Βρυξέλλες. Βεβαίως και θα το κάνω, αλλά το μνημείο δεν θα υπάρχει πλέον έως τότε” ανέφερε, σήμερα, ο κ. Ντάτσιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε