Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σφαγή στη Συρία – Το καθεστώς Άσαντ σκοτώνει – Απειλούν οι ΗΠΑ

Τα πιο αιματηρά 24ωρα στους εννέα μήνες της συριακής εξέγερσης «υπογράφει» το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, κλιμακώνοντας τη βία τη στιγμή που επισήμως ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» την πρώτη αποστολή παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου.
«Σφαγή πρωτοφανούς κλίμακας» καταγγέλλει η Γαλλία για τους 250 νεκρούς -πολίτες, ακτιβιστές και λιποτάκτες του στρατού- που έχει μετρήσει σε δύο ημέρες η Συρία, τονίζοντας ότι απαιτείται ισχυρό ψήφισμα του ΟΗΕ που θα ζητά τον τερματισμό της άγριας καταστολής.
 
Διεθνή δράση για την προστασία των αμάχων και επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του Αραβικού Συνδέσμου, ζητά την ίδια στιγμή η συριακή αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τις «σφαγές» του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
 
Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Μπασάρ αλ-Άσαντ διαδηλώνουν διακηρύσσοντας πίστη στο καθεστώς στην κεντρική πλατεία Ουμαγιάντ της Δαμασκού.
 
Οι πρώτοι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου φθάνουν την Πέμπτη στη Δαμασκό (προς επιτήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου που έχει εισηγηθεί ο Σύνδεσμος), όμως η βία του καθεστώτος κλιμακώνεται αντί να μειώνεται, και η κατάσταση στη Συρία έχει λάβει πλέον διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης.
 
Η κίνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποδεχθεί την άφιξη των παρατηρητών δεν αποτελεί άλλωστε σύμφωνα με την αντιπολίτευση τίποτα περισσότερο από έναν «ελιγμό» προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πατάξει το αντικυβερνητικό κίνημα.
 
Με περισσότερους από 200 νεκρούς -111 πολίτες και ακτιβιστές, καθώς και 100 θύματα στις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με λιποτάκτες του στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ- η Τρίτη ήταν «η πιο αιματηρή ημέρα της συριακής επανάστασης», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, που συνενώνει τις περισσότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι συνολικά τις τελευταίες 48 ώρες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 250 άνθρωποι και διαπράττεται «γενοκτονία μεγάλης κλίμακας» στις περιοχές Ζαουίγια, Ιντλίμπ και Χομς.
 
Η Γαλλία κατήγγειλε τη διάπραξη σφαγής πρωτοφανούς κλίμακας στη Συρία. «Είναι επείγον να υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ισχυρό ψήφισμα που θα ζητά το τέλος της καταστολής» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας ζητά την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθούν οι «σφαγές» του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Απευθύνει, επίσης, έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό και σε άλλες οργανώσεις να επέμβουν και να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.
 
 Η Ουάσινγκτον απειλεί με νέες διεθνείς κυρώσεις τη Συρία


 
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι θα επιβληθούν “νέα διεθνή μέτρα”, αν εξακολουθήσει “να παραβιάζει κατάφωρα” το αραβικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης, το οποίο έχει υπογράψει.

“Οι απεχθείς και λυπηρές” πράξεις που διαπράττονται εναντίον των αμάχων στη διάρκεια της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος δείχνουν ότι ο Άσαντ “δεν αξίζει να κυβερνά τη Συρία”, επισημαίνει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

“Καλούμε τους λίγους εναπομείναντες υποστηρικτές (της Συρίας) να προειδοποιήσουν τη Δαμασκό ότι αν και πάλι δεν εφαρμοστεί πλήρως η πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, η διεθνής κοινότητα θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να πιέσει το καθεστώς Άσαντ να σταματήσει την καταστολή”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Κάρνεϊ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε