Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σφαγή στη Βεγγάζη – Πάνω από 200 οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Η Λιβύη «απειλεί» την Ε.Ε.

ΦΩΤΟ REUTERS

Η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βεγγάζη έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους, ενώ 900 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με ιατρικές πήγες.

Το αίμα «πνίγει» την πόλη-προπύργιο των αντικαθεστωτικών, που ζητούν καθημερινά την πτώση της κυβέρνησης Καντάφι και την εγκαθίδρυση Συντάγματος. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 200 σύμφωνα με γιατρούς στα νοσοκομεία της πόλης, οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1000 και οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν και την Κυριακή πυρ κατά των διαδηλωτών!

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από δικαστήριο της πόλης. Και όταν επιτέθηκαν στη φρουρά, οι άνδρες ασφαλείας άνοιξαν πυρ! Γιατρός που διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο BBC ότι σημειώθηκε μια πραγματική «σφαγή».

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), ανέφερε ότι 173 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από την περασμένη Τρίτη, όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 42 χρόνια!

Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βεγγάζη είναι δικηγόροι. Και όπως δήλωσε ένας εξ αυτών, ονόμασαν την πλατεία όπου βρίσκεται το δικαστικό Μέγαρο και όπου διαδηλώνουν «πλατεία Ταχρίρ 2», με αφορμή την πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου και ελπίζοντας ότι η εξέγερσή τους θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνη των Αιγυπτίων.

Όμηροι στη Αλ Μπάιντα

Την ίδια ώρα, στην πόλη Αλ Μπαιντα, ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων της τάξης και πολίτες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών, η οποία αυτοαποκαλείται το Ισλαμικό Εμιράτο της Μπάρκα (προηγούμενη ονομασία της βορειοδυτικής περιοχής της Λιβύης), κρατά ως ομήρους μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και πολίτες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σύλληψη ομήρων άρχισε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών. Οι ισλαμιστές ζητούν την άρση της κατάστασης πολιορκίας που έχει επιβληθεί από τις δυνάμεις της τάξης για να μην εκτελέσει τους ομήρους.

«Διαπραγματεύσεις έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ και τους δράστες, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), 23 άτομα έχουν σκοτώθηκαν στην Αλ Μπάιντα, από την αρχή της διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι.

Διακόπτεται η συνεργασία με την Ευρώπη σε θέματα μετανάστευσης

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθήσει να ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, η Τρίπολη της ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη διμερή συνεργασία σε θέματα παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Ο Ούγγρος πρεσβευτής κλήθηκε την Πέμπτη και του διαβιβάστηκε το μήνυμα ότι η Λιβύη θα διακόψει τη συνεργασία με την ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης αν η ΕΕ συνεχίσει να προβαίνει σε ανακοινώσεις υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τη Λιβύη να ξεκινήσει διάλογο με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Ο Βρετανός υπουργός είχε, μάλιστα, τηλεφωνική επικοινωνία με έναν από τους γιους του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε