Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Σφαγή στη Ζαουίγια – Μαρτυρίες που σοκάρουν

Οι επιθέσεις του Καντάφι τις τελευταίες ώρες στη Ζαουίγια έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Γέμισαν τα Χανιά από όσους απέδρασαν από την κόλαση της Βεγγάζης.Δείτε το ένταλμα της Ιντερπολ για τον Λίβυο ηγέτη. Άρθρο του ακαδημαϊκού Β. Μαρκεζίνη στο Onalert.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν οτι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου νέα επίθεση εναντίον της Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη και πως τα άρματα μάχης έχουν μπεί μέσα στην πόλη.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ένας ντόπιος γιατρός είπε πως οι μισθοφόροι του Καντάφι διέπραξαν “μία σφαγή”.

“Καταστροφική κατάσταση…μία σφαγή. Σκοτώθηκε πολύς κόσμος. Η κόρη μου είναι νεκρή, δεν μπορώ να συνεχίσω”, δήλωσε ο γιατρός αυτός, που ξέσπασε σε λυγμούς.

“Δεκάδες τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ γιά πολλή ώρα κατά κατοικιών στην πόλη”, μετέδωσαν πολλές, ακόμα, πηγές αναφερόμενες στην κατάσταση στη Ζαουΐγια.

“Προσευχηθείτε γιά εμάς” πρόλαβε να πεί στο τηλέφωνο, μιλώντας με ξένο δημοσιογράφο, ένας κάτοικος της ίδιας πόλης.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς στην Ζαουίγια σύμφωνα με ανακοίνωση γιατρού. “Οι ήταν περισσότεροι άμαχοι”, δήλωσε ο γιατρός επικεφαλής νοσοκομείου εκστρατείας που έχει στηθεί στο κέντρο της πόλης.

 
“Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί τριάντα πτώματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρός είναι μεγαλύτερος”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, καθεστωτικοί πολεμιστές εκτελούν τραυματίες, ενώ επιτίθενται κατά ασθενοφόρων και γιατρών.  Η πόλη 40χμ. δυτικά της Τρίπολης βομβαρδίζεται και πάλι. “Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια σφαγή” δήλωσε κάτοικος στο Aljazeera. “Η πόλη βομβαρδίζεται από τανκ ενώ οι εξεγερμένοι αντιστέκονται με πρωτόγονα μέσα. Οι εισβολείς δεν έχουν έλεος για τους αμάχους. Υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών στους δρόμους” αναφέρει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, ο στρατός του Καντάφι ετοιμάζεται να ανακαταλλάβει την στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λάνουφ, όπου τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν από τις μάχες.

Το Σάββατο, οι εξεγερμένοι άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου που υπερίπτατο των γραμμών τους, μεταδίδει ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς, μία ημέρα μετά την κατάληψη της πόλης από τους αντικαθεστωτικούς. Σήμερα δεν υπήρχαν ίχνη της παρουσίας στρατευμάτων πιστών στον Καντάφι σε όλη την πόλη, μολονότι η κυβέρνηση διαψεύδει τις χθεσινές ανακοινώσεις των εξεγερθέντων ότι ελέγχουν πλήρως τη Ρας Λάνουφ, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει καταληφθεί πλήρως από τους αντικαθεστωτικούς.

Διαβάστε επίσης : Χανιά: Στη Σούδα πλοία από τη Βεγγάζη μετέφεραν 1119 υπηκόους ξένων χωρών

Χθες η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα κατά του Μουαμάρ Καντάφι και όλων των μελών της οικογένειάς του – Δείτε το ένταλμα στο onalert

Παράλληλα, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές τουλάχιστον 27 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν χθες βράδυ από δύο εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη.

“Έχουμε οκτώ νεκρούς από την έκρηξη στη στρατιωτική βάση της Ράζμα, καθώς και 20 τραυματίες”, τόνισε ο Δρ Ιμάντ Ταλάχμα. Ιατρικές πηγές στα άλλα δύο κύρια νοσοκομεία της πόλης είχαν κάνει λόγο προηγουμένως για 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από τη διπλή έκρηξη, από άγνωστη αιτία, που προκλήθηκε στις 18.30, ώρα Ελλάδος, χθες.

“Ακόμη δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν επρόκειτο για δολιοφθορά, ή για μία αεροπορική επιδρομή, όμως κανείς δεν είδε κάποιο αεροσκάφος”, τόνισε ο σήμερα ο Μουστάφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου, που έχει συσταθεί από τους εξεγερμένους στα ανατολικά της χώρας. “Εκτιμούμε στους 40 τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν στο εσωτερικό της εκείνη τη στιγμή”, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως είναι δυνατόν ο απολογισμός των θυμάτων να αυξηθεί.

Άρθρο του ακαδημαϊκού Βασίλειου Μαρκεζίνη στο onalert

“Στα μαθήματα μου Ιστορίας του Δικαίου στις ΗΠΑ, πάντοτε λέω στους φοιτητές μου ότι η εξέλειξη του Δικαίου ακολούθησε την πορεία του Ήλιου –από την Ανατολή προς τη Δύση–, ιχνηλατώντας τη διαδρομή των πολιτισμών: Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Δυτικοευρωπαίοι, Άγγλοι – μέχρι τη στιγμή που οι Αμερικανοί κατέστησαν τη χώρα τους επίκεντρο της παγκόσμιας επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής δραστηριότητας.

Το Δίκαιο, λοιπόν, ακολουθεί το χρήμα, το χρήμα ενθαρρύνει την εφευρετικότητα, η τεχνολογική πρόοδος ενισχύει τη δύναμη, και η τελευταία, με την σείρα της, στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία. Εντούτοις, είναι γεγονός ότι η μεσημβρία σηματοδοτεί επίσης την απαρχή της δύσης∙ και η δύση της Αμερικής επισπεύδεται σήμερα τόσο από το διαρκώς διογκούμενο δημόσιο χρέος της (για το οποίο δεν λαμβάνει ακόμη τα δέοντα μέτρα) όσο και από τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει από την Ανατολή. Με άλλα λόγια, και για να επεκτείνω τη μεταφορά μου, μια νέα ημέρα έχει αρχίσει να χαράζει, και, όπως είναι εύλογο, αυτό συμβαίνει στην Ανατολή”. Διαβάστε όλο το άρθρο στο Onalert

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε