Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σφαγή στην Υεμένη – Δυνάμεις ασφαλείας εκτέλεσαν 26 διαδηλωτές

Στο αίμα πνίγηκε διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου της χώρας, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Τουλάχιστον 26 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυρά δυνάμεων του στρατού κι ενόπλων πιστών στον πρόεδρο της Υεμένης σε πορεία της αντιπολίτευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαναά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που καλούσαν να τερματιστεί η εξουσία του Σάλεχ και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες διαδηλωτών σε άλλες κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες. Η εξέγερση εναντίον του Σάλεχ ξέσπασε το Φεβρουάριο.

Ελεύθεροι σκοπευτές σε στέγες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. «Οι σφαίρες ρίχνονταν με ακρίβεια», είπε ο Όμαρ αλ Όμκι, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης. «Κεφάλια τινάζονταν στον αέρα. Οι σφαίρες διαπερνούσαν καρδιές. Ήταν μια φρικτή σφαγή».

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς πολλά από τα τραύματα των διαδηλωτών είναι μοιραία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Πολλοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν επίσης αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.

«Οι δυνάμεις της κυβέρνησης χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών», είπε η Μόνα αλ Φάκιεχ, εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης της αντιπολίτευσης αλ Τάγιρ. «Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν από αστυνομικούς. Δεν έχουμε ιδέα πού βρίσκονται», πρόσθεσε.

Ένα μέλος του νέου προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου, ο Μοχάμεντ αλ Νταχίρι, είναι ανάμεσα στους τραυματίες, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε από συγκρούσεις που ξέσπασαν εκ νέου ανάμεσα στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά του Σάλεχ και πιστούς στον φύλαρχο σεΐχη Σαντίκ αλ Άχμαρ στη συνοικία αλ Χασάμπα, στη βόρεια Σαναά. Βαριά πυροβόλα ακούγονταν σποραδικά να βάλλουν στην περιοχή, είπαν κάτοικοι της περιοχής.

Τον Μάιο, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ενόπλους που ανήκαν στη φυλή του αλ Άχμαρ προκάλεσαν περίπου 300 θανάτους και 1.000 τραυματισμούς και στις δύο πλευρές.

Ο Σάλεχ παραμένει στη Σαουδική Αραβία, αναρρώνοντας από τα τραύματα που υπέστη από την επίθεση σε ένα παλάτι του στη Σαναά τον Ιούνιο.

Όλα αυτά ενώ η διεθνής οργάνωση βοήθειας Oxfam, σε έκθεσή της που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, κάνει λόγο για πολύ σοβαρής κρίσης τροφίμων στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, που απειλείται, από μια «καταστροφή» εξ αιτίας του λιμού.

Στην έκθεσή της η ΜΚΟ τονίζει πως η πολιτική βία έχει παραλύσει την οικονομία, έχει προκαλέσει ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων, κι έναν «ταχύτατα αυξανόμενο πληθωρισμό», ενώ έχει μειώσει την δυνατότητα ανθρωπιστικών οργανώσεων να παρέμβουν.

Στην έκθεση διατυπώνεται παράλληλα η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη τουλάχιστον των μισών παιδιών στην Υεμένη πλήττεται από την έλλειψη τροφής και ότι το 25% των γυναικών από 15 ως 49 ετών πλήττονται από οξύτατο υποσιτισμό.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης την απότομη αύξηση των γάμων πολύ νεαρών εφήβων κοριτσιών που οι οικογένειές τους δεν μπορούν πλέον να θρέψουν και ότι παιδιά αποσύρονται από το σχολείο για να βρουν δουλειά και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των όλο και μεγαλύτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες μάχες στην Υεμένη – 15 νεκροί

Τρεις νεκροί στη Υεμένη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε