weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Σίλβιο, προσέφερε μια υπηρεσία στη χώρα: φύγε!»

«Σίλβιο, προσέφερε μια υπηρεσία στη χώρα: φύγε!»
ΦΩΤΟ REUTERS

Η δέσμευση του Ιταλού πρωθυπουργού προς την ΕΚΤ πως επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, «μεταφράστηκε» από την αντιπολίτευση ως παράδοση της εθνική κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωπαϊκές πηγές είπαν ότι η ΕΚΤ απαίτησε από τη Ρώμη να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών για να μειώσει το μεγάλο βάρος του κρατικού χρέους, με αντάλλαγμα την αγορά ιταλικών ομολόγων.

Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών της αντιπολίτευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι «σύρθηκε από το αυτί από την ΕΕ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα έπρεπε να προσφέρει για πρώτη φορά μια υπηρεσία στη χώρα, να φύγει».

«Παλάτσο Μέρκελ» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου της σύνταξης της κεντροαριστερής εφημερίδας La Repubblica, που επιδόθηκε σε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, που ονομάζεται Παλάτσο Κίτζι, και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Η εφημερίδα Corriere della Serra ανέφερε πως οι απαιτήσεις της ΕΚΤ διατυπώθηκαν σε μια «μυστική» επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Τρισέ.

Η επιστολή, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει οιονεί «πρόγραμμα διακυβέρνησης», απαριθμεί τα «μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, ακόμη και τα νομοθετικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν» — νομοθετικά διατάγματα ώστε να «επιταχυνθεί η εφαρμογή τους», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα που δημοσιεύεται σήμερα η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας των ιταλικών συνδικάτων CGIL, απαίτησε ο Μπερλουσκόνι να δηλώσει «ποιοι όροι επιβλήθηκαν από την ΕΚΤ για την αγορά των ιταλικών ομολόγων».

Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο όποιας επαφής υπήρξε με την ΕΚΤ θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί πλήρως και «χωρίς περικοπές ώστε όλοι να μπορέσουν να κρίνουν σε ποιο σημείο είμαστε όσον αφορά την κρίση, χωρίς το βέλο των κυβερνητικών ψεμάτων».

Ο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι έχουν αποκαλύψει ως σήμερα ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τί σχεδιάζουν να κάνουν πέραν του ότι θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πακέτο των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ και εγκρίθηκε από τη βουλή τον περασμένο μήνα. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το εύρος που έχουν για να κάνουν πολιτικούς ελιγμούς.

Ο Μάριο Μόντι, πρώην ευρωπαίος επίτροπος και θεωρούμενος ως ενδεχόμενος πρωθυπουργός μιας δυνητικής «κυβέρνησης τεχνοκρατών», που ορισμένα κόμματα θέλουν να αντικαταστήσει αυτή του Μπερλουσκόνι, λέει ότι ο δεξιός συνασπισμός έχει ουσιαστικά εκχωρήσει την εξουσία.

Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, αποκλείει σε κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Iταλοί επιχειρηματίες: «Αν είναι να σωθεί η χώρα ν’ αγοράσουμε εμείς ομόλογα!»

ΕΚΤ: «Θα σας σώσουμε αλλά θα κυβερνήσετε με τους δικούς μας όρους!»

#TAGS MM