weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Σήμερα ανακοινώνεται ο έκτακτος προϋπολογισμός στην Βρετανία

Σήμερα ανακοινώνεται ο έκτακτος προϋπολογισμός στην Βρετανία | Newsit.gr
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν σε τηλεοπτική συνέντευξη του που παρουσίασε μερικά στοιχεία.

 

Η μεγαλύτερη απειλή για την βρετανική οικονομία είναι το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμά της και ο έκτακτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί σήμερα θα αποτρέψει τη χώρα από το να έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν.
 
Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι το πάγωμα των μισθών για τα έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στο βρετανικό δημόσιο τομέα, η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και η φορολόγηση των τραπεζών. Επίσης τα μέτρα προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις και μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.
 
«Στο πρόσωπο της Ελλάδας μπορείτε να δείτε το παράδειγμα μίας χώρας που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά της και αυτή την εξέλιξη θέλω να αποφύγω», είπε ο Οζμπορν σε συνέντευξή του στο BBC. «Είμαι απολύτως ξεκάθαρος – δεν θέλω ούτε να μου υποβληθεί η ερώτηση: «Μπορεί η Βρετανία να καλύψει τις ανάγκες της;». Την Τρίτη θα αποδείξω ότι μπορούμε», πρόσθεσε ο υπουργός.
 
Το βρετανικό έλλειμμα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και ο περιορισμός του αποτελεί κυρίαρχο μέλημα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
 
Ο έκτακτος προϋπολογισμός που θα ανακοινωθεί σήμερα αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων 30 χρόνων και με τις προβλεπόμενες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τις περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας και στους μισθούς φαίνεται ότι θα προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια.
 
Δημοσκόπηση της εταιρίας ComRes για την εφημερίδα Independent on Sunday διαπίστωσε ότι η στήριξη για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στη Βρετανία δεν έχει αλλάξει από την 6η Μαΐου (την ημέρα των εκλογών), αλλά έδειξε διαφωνίες για κάποια από τα μέτρα λιτότητας. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες συμφωνούν ότι τα επιδόματα τέκνων θα πρέπει να καταργηθούν για τους πλουσιότερους, το 48% συμφωνούν ότι προτιμούν να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος από το να μειωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το 49% διαφωνούν ότι η κυβέρνηση υπερβάλλει στις διαστάσεις του προβλήματος προκειμένου να δικαιολογήσει τις περικοπές στον δημόσιο τομέα.
Την ίδια ώρα η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών για να προετοιμασθεί το έδαφος για τα μέτρα λιτότητας, που προβλέπουν μεταξύ άλλων περισσότερο ευέλικτα ωράρια εργασίας και πιο αυστηρούς κανόνες ως προς τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Σε νέα έκθεση υπό τον τίτλο «καθιστώντας τη Βρετανία ένα μέρος για εργασία», η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων με στόχο να διασφαλισθεί ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
 
Οι Βρετανοί βιομήχανοι επιδιώκουν αλλαγές στη διαδικασία με την οποία αποφασίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνον εφόσον στις σχετικές ψηφοφορίες συγκεντρώνεται ποσοστό άνω του 40% του συνόλου των μελών ενός σωματείου, θα προκηρύσσεται απεργία. Σήμερα είναι αρκετή η απλή πλειοψηφία των ψηφισάντων για να αποφασιστεί μία κινητοποίηση.
 
«Οι απεργίες προκαλούν προβλήματα. Εμποδίζουν τους πολίτες να έχουν τους καθημερινούς ρυθμούς τους, είτε πρόκειται για τη μετάβαση στην εργασία, είτε για τη μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία. Οι απεργίες επίσης κοστίζουν στην οικονομία και υπονομεύουν τις προσπάθειές μας για την ανοικοδόμηση της οικονομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας των Βιομηχάνων, Τζον Κρίντλαντ.
 
Η συνομοσπονδία επιδιώκει επίσης την καθιέρωση ελαστικών ωραρίων για όλους τους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες θα διασφαλισθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα.
 
#TAGS MM