Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σήμερα ανακοινώνονται τα νέα μέτρα λιτότητας στη Γαλλία

Γάλλοι υπουργοί πέρασαν όλο το Σαββατοκύριακο προετοιμάζοντας το δρόμο για επιπλέον μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύνεση.

Μετά τις προβλέψεις για μειωμένο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί θα πρέπει να περικόψει άλλα 6 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό προκειμένου να μην βγεί εκτός σχεδίου για μείωση του ελλείμματος.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να πέσει στο 1% το 2012 από 1,75% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Κυβερνητικοί υπουργοί ετοίμασαν το έδαφος για τις αναμενόμενες ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα, βγαίνοντας στα ραδιόφωνα για να υπογραμμίσουν τη σημασία της περικοπής των δαπανών προκειμένου να διατηρηθεί στην επιθυμητή βαθμίδα “τρία Α” η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας.

Σε μια ομιλία, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός Φιγιόν δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά είπε πως θα ήταν άστοχο να επιρρίπτεται η ευθύνη “στους οίκους αξιολόγησης, τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους ή δεν ξέρω ποιον άλλο αποδιοπομπαίο τράγο” για το έλλειμμα της Γαλλίας.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας βρίσκεται τώρα στο 5,7% του ΑΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να το μειώσει στο 4,5% έως το επόμενο έτος και να φθάσει το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2013.

Η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι M6 πως δεν θα επηρεαστούν οι κοινωνικές δαπάνες και τα βάρη στα νοικοκυριά θα κατανεμηθούν ίσα.

Η εφημερίδα “Le Journal du Dimanche” έγραψε πως οι περικοπές μπορεί να προέλθουν από την αύξηση των ποσοστών ΦΠΑ σε διάφορους τομείς από 5,5% σε 7,0%, ενώ θα επιβληθεί ένας νέος εταιρικός φόρος στις επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλες πιθανές περικοπές μπορεί να προέλθουν από μία επιπλέον “ημέρα αλληλεγγύης” -κατά την οποία οι μισθωτοί εργαζόμενοι εργάζονται δωρεάν για μία ημέρα, με το μισθό τους να πηγαίνει στο κράτος-, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι υπουργοί επιχείρησαν να απωθήσουν τις εισηγήσεις ότι οι επιπλέον περικοπές των δαπανών δείχνουν μια κακή επίδοση από την κυβέρνηση στον πρώτο προϋπολογισμό της.

Ο Φρανσουά Ολάντ, αντίπαλος του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, δήλωσε πως μια ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού ΦΠΑ θα ήταν “η απόδειξη αστάθειας, πολιτικής ασυναρτησίας”.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε πως η Γαλλία αναγκάστηκε να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενες συνθήκες καθώς επιδεινώθηκε η κρίση της ευρωζώνης στην Ευρώπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε