Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σήμερα η απόφαση της Χάγης για ένταλμα σύλληψης ή όχι του Καντάφι

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα αν θα εκδώσει ή όχι ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η απόφαση των δικαστών θα ληφθεί στη Χάγη στις 13:00 τοπική ώρα στη διάρκεια συνεδρίασης που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.
 
Σε αίτηση προς το δικαστήριο στις 16 Μαΐου ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο ζητεί από τους δικαστές να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά του Καντάφι, του γιου του Σεΐφ Αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των λιβκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ-Σενούσι.
 
Ο εισαγγελέας κατηγορεί τους τρεις άντρες για ανθρωποκτονίες και διώξεις εναντίον πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, μετά τις 15 Φεβρουαρίου, ειδικά στην Τρίπολη, την Βεγγάζη και την Μισράτα.
 
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Επίσης 650.000 Λίβυοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 243.000 έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΗΕ.
 
Ο Μορένο-Οκάμπο άρχισε την έρευνα στις 3 Μαρτίου, μόλις δύο εβδομάδες αφού ξέσπασαν οι συγκρούσεις τη Λιβύη. Ο ίδιος κατηγορεί τον Καντάφι ότι διέταξε ο ίδιος προσωπικά τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και αντιφρονούντων. Επίσης τονίζει πως ο γιος του Σαΐφ ανέλαβε την στρατολόγηση των μισθοφόρων.
 
Ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι, “δεξί χέρι” του Καντάφι κατηγορείται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.
 
Αν οι δικαστές κάνουν δεκτό την αίτηση του εισαγγελέα, ο Καντάφι θα είναι ο δεύτερος επικεφαλής κράτους εναντίον του οποίου θα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, μετά τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε