Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σήμερα “παίζεται” το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ

Σήμερα “παίζεται” το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ

Στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ελλοχεύει, ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του συνασπισμού της Μέρκελ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), υπό την Άγγελα Μέρκελ, όπως και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μετέχει στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό, προσπαθούν να διατηρήσουν την εξουσία στο κρατίδιο, ώστε να μην απολέσουν την πλειοψηφία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Μπούντεσρατ, την άνω βουλή της Γερμανίας.

Η σημερινή ψηφοφορία στο κρατίδιο – το πολυπληθέστερο στη Γερμανία – έχει προσλάβει χαρακτήρα έμμεσου δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση της Μέρκελ, που βρίσκεται στην εξουσία επί έξι μήνες. 

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε η απόφαση της Μέρκελ να χορηγήσει οικονομική βοήθεια και δάνεια στην Ελληνική κυβέρνηση, στην οποία αντιτάχθηκε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Γερμανία. 

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπάρχουν 13,5 εκατ. πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου· η οικονομία του κρατιδίου έχει περίπου το μέγεθος εκείνων της Πολωνίας και της Τσεχίας μαζί.

Ενδεχόμενη ήττα του συνασπισμού CDU/FDP στο κρατίδιο και η απώλεια της πλειοψηφίας που διαθέτουν στην Μπούντεσρατ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην κύρωση νομοσχεδίων για κρίσιμες πολιτικές στις οποίες είχαν συμφωνήσει – περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του φορολογικού. 

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τα δύο κόμματα, που κυβερνούν και τοπικά, δεν διαθέτουν το ποσοστό που είναι αναγκαίο για να διατηρήσουν την εξουσία.

Πριν πέντε χρόνια, η ήττα του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είχε αναγκάσει τον τότε Καγκελάριο να ανακοινώσει πρόωρη καταφυγή στις κάλπες – έχασε τις εκλογές από την Μέρκελ. 

Αν και δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τόσο δραματικό σε αυτήν την περίπτωση, η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών θα σηματοδοτήσει μια αξιοσημείωτη μεταβολή των πολιτικών τάσεων στη Γερμανία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε