Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σκληρά εργασιακά μέτρα και στην Ισπανία

Σκληρά εργασιακά μέτρα και στην Ισπανία

Εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, η Ισπανική κυβέρνηση άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το εργασιακό.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει στόχο να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πριν από το τέλος Ιουνίου, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων, όπως δήλωσε η υπουργός οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο.

Στην Μαδρίτη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, συνδικάτων και εργοδοτών, με το υπουργείο Εργασίας να παρατείνει για μία εβδομάδα το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Ωστόσο η Έλενα Σαλγάδο κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή τις μεταρρυθμίσεις ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. 

“Η περίοδος για την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά εργασίας τελειώνει και εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος Ιουνίου”, δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, ο οποίος αγωνίζεται να πείσει τις αγορές ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν θα ακολουθήσει την Ελλάδα βυθιζόμενη σε κρίση χρέους, έλαβε “χείρα βοηθείας” από τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Ο διευθυντής του ΔΝΤ υποστήριξε τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Θαπατέρο, αλλά κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται να καταβληθούν κι άλλες προσπάθειες.

“Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι ισχυρά και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο μέλλον. Το θέμα τώρα είναι να δούμε πως θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και ιδιαιτέρως αυτά που αφορούν την αγορά εργασίας”, δήλωσε στην εφημερίδα ABC, ο Στρος Καν.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Μαδρίτης τήρησε στάση ουδετερότητας με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων για το εργασιακό. “Οι διαφορές μεταξύ των πλευρών εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένα θέματα για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι υπό συζήτηση”, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. “Ωστόσο, οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, γι αυτό αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες”, προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Η επιβολή των αλλαγών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων πιθανώς θα φέρει τους σοσιαλιστές σε τροχιά σύγκρουσης με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Θαπατέρο θα χρειαστεί τη στήριξή τους. Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν γενική απεργία εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό. Από την άλλη πλευρά οι ισπανικές εταιρίες παραπονούνται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων αποθαρρύνει τις προσλήψεις, κάτι που επιβαρύνει το ποσοστό ανεργίας, που έχει φθάσει στο 20%. 

Ωστόσο το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης εγκρίθηκαν με διαφορά μόλις μίας ψήφου, έχει προκαλέσει έντονη φημολογία ότι ο Θαπατέρο μπορεί να υποχρεωθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν απορριφθεί η πρόταση για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011, που θα υποβληθεί το Σεπτέμβριο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα κέρδιζε τους σοσιαλιστές με διαφορά 10,5%. 

    

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε