Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σκληρά παζάρια στην Άγκυρα για την ηγεσία του στρατού

ΦΩΤΟ REUTERS

Παρασκήνιο για γερά νεύρα και συνεχείς διαβουλεύσεις χωρίς αποτέλεσμα στην Άγκυρα για τη νέα ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να κρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου παραμένει ανοιχτό, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Αθήνα, που φοβάται ότι η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ώστε να καλύψει το εσωτερικό πρόβλημα.

Τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της τακτικής καλοκαιρινής συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, παραμένουν κενές οι δύο πρώτες θέσεις στην ιεραρχία, η θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και του αρχηγού του ΓΕΣ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας “Χαμπέρουρκ” αναφέρει ότι εάν οι συζητήσεις κυβέρνησης-στρατηγών εξακολουθήσουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταξιοδότηση όλης της ανώτερης ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει μέχρι τις 30 Αυγούστου να μην υπάρξει διορισμός στις θέσεις αυτές.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε μια ακόμη συνάντηση με τον απερχόμενο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οι δύο άντρες συζήτησαν και τη χτεσινή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου περί άρσης του εντάλματος συλλήψεως για συνολικά 102 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών στην υπόθεση “Βαριοπούλα”. Από αυτούς οι 25 είναι εν ενεργεία ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί.

Οι κρίσεις του στρατού στιγματίστηκαν από το γεγονός πως ανώτατοι αξιωματικοί που επρόκειτο να πάρουν προαγωγή είχαν εμπλακεί και κατηγορούνταν για συμμετοχή στα σκάνδαλα «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα». Μεταξύ αυτών και ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός Χασάν Ιγζίζ.

Η κυβέρνηση, που εκπροσωπείται στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο από τον πρωθυπουργό και του υπουργό Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, άσκησε βέτο στην προαγωγή του Ιγσίζ και το διορισμό του ως αρχηγού του ΓΕΣ. Κατά τους τύπους, ο αρχηγός της Α΄ Στρατιάς προάγεται σε αρχηγό ΓΕΣ. Αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων αναλαμβάνουν στην Τουρκία κατά παράδοση οι αρχηγοί ΓΕΣ

Κανονικά αρχηγός ενόπλων δυνάμεων θα διοριστεί ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Για την αρχηγία του ΓΕΣ, μετά το βέτο της κυβέρνησης σειρά είχε κανονικά ο νυν αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός Ατίλα Ισίκ, ο οποίος ωστόσο μετά από όλα αυτά ζήτησε τη συνταξιοδότησή του, πράγμα που αποδίδεται σε πιέσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης

Φόβοι μήπως η κόντρα στρατηγών-Ερντογάν ξεσπάσει στο Αιγαίο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε