Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν στο ιαπωνικό κοινοβούλιο. REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν στο ιαπωνικό κοινοβούλιο. REUTERS
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε την Κίνα να συμπεριφέρεται “ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας”. Η Κίνα προειδοποίησε τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία να προσέχουν για την ασφάλεια τους.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κάλεσε σήμερα την Κίνα να συμπεριφέρεται ως “υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας”, στη διάρκεια ομιλίας του κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.
 
Η Ιαπωνία και η Κίνα διανύουν τη σοβαρότερη διπλωματική κρίση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, μετά τη σύλληψη στις 7 Σεπτεμβρίου κινεζικού αλιευτικού στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας, μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας και την οποία διεκδικεί η Κίνα.
 
“Μάς ανησυχεί το γεγονός ότι η Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη με αδιαφάνεια και εντατικοποιεί τις ναυτικές δραστηριότητές της από τον Ινδικό Ωκεανό έως τη θάλασσα της ανατολικής Κίνας”, δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.
 
“Αναμένω από την Κίνα να έχει ένα χρήσιμο ρόλο και να ενεργεί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας”, πρόσθεσε ο Καν στην ομιλία του.
 
“Τα νησιά Σενκάκου αποτελούν ιστορικά αναπόσπαστο μέρος της χώρας μας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, επανέλαβε ο Καν.
 
Τα ακατοίκητα αυτά νησιά, γνωστά ως Ντιαογιού στην Κίνα και Σενκάκου στην Ιαπωνία, τελούν υπό τον έλεγχο του Τόκιο, αλλά τα διεκδικούν επίσης η Κίνα και η Ταϊβάν. Βρίσκονται κοντά σε θαλάσσιες περιοχές πλούσιες σε αλιεύματα και ενδεχομένως σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
“Η Ιαπωνία και η Κίνα είναι σημαντικοί εταίροι ο ένας για τον άλλον. Είναι απαραίτητο και προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών να ενισχύσουν τις στρατηγικές τους σχέσεις”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.
 
Μεταξύ των μέτρων που έλαβε η Κίνα εναντίον της Ιαπωνίας μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, είναι το πάγωμα των διμερών επαφών σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
 
Ο Καν θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Οκτωβρίου σε μια σύνοδο κορυφής Ασίας-Ευρώπης, όπως και ο κινέζος ομόλογός του Ουέν Τζιαμπάο. Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσίτο Σενγκόκου ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών “αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις”.
 
Ο Σενγκόκου επισήμανε επίσης ότι ο Καν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να “εξηγήσει τη θέση και τη στρατηγική της Ιαπωνίας για την ασφάλεια, τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια στα ύδατα κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά”.
 
Παράλληλα σήμερα η Κίνα κάλεσε τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία να προσέχουν για την ασφάλεια τους, μετά την επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία σε λεωφορείο που μετέφερε κινέζους τουρίστες στην πόλη Φουκουόκα.
 
Η εθνική υπηρεσία Τουρισμού κάλεσε “τους κινέζους τουρίστες που βρίσκονται σήμερα στην Ιαπωνία ή που προγραμματίζουν να επισκεφτούν τη χώρα σύντομα, να είναι προσεκτικοί για την ασφάλειά τους, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ χθες Πέμπτη.
 
Η κινεζική υπηρεσία διευκρινίζει ότι η προειδοποίηση αυτή αποτελεί συνέχεια της επίθεσης ακροδεξιών στοιχείων σε λεωφορείο με κινέζους τουρίστες.
 
Το τουριστικό λεωφορείο περικυκλώθηκε από δώδεκα οχήματα στο κέντρο της πόλης Φουκουόκα, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου που διευκρινίζουν πως επί 20 λεπτά τα ακροδεξιά στοιχεία κλωτσούσαν το λεωφορείο και έβριζαν τους Κινέζους.
 
Πριν από το περιστατικό στη Φουκουόκα, η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών είχε προκαλέσει την ακύρωση ταξιδιών χιλιάδων Κινέζων στην Ιαπωνία, παρότι οι όροι για την είσοδο στο ιαπωνικό έδαφος δεν είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηροί.
 
Η Κίνα άφησε ελεύθερους χθες τρεις Ιάπωνες από τους τέσσερις που ανέκρινε, γιατί είχαν εισέλθει χωρίς άδεια σε στρατιωτική περιοχή και μαγνητοσκοπούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
 
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε χθες την Κίνα να αφήσει ελεύθερο το συντομότερο δυνατόν τον τέταρτο Ιάπωνα που εξακολουθεί να κρατεί.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε