Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σκοτώνουν τα ζώα γύρω από τη Φουκουσίμα

ΦΩΤΟ REUTERS

Κάποτε ήταν «τύχη» να φιλοξενείται εκεί ο πυρηνικός σταθμός. Μετά την 11η Μαρτίου είναι κατάρα. Η Φουκουσίμα χάνει κάθε ίχνος ζωής μετά πυρηνικό δυστύχημα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση συνέστησε τη σφαγή χιλιάδων ζώων που εκτρέφονταν εντός της ζώνης αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της, ζητώντας τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών των κτηνοτροφικών μονάδων. Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κατοίκου να αποφασίσει για την τύχη του ζώου του, αλλά ο φόβος για το ενδεχόμενο μόλυνσης από τη ραδιενέργεια δε θα είναι και ο καλύτερος σύμβουλος.

«Αποφασίσαμε να ζητήσουμε από την περιφέρεια της Φουκουσίμα να προχωρήσει στη σφαγή εντός της ζώνης αποκλεισμού των 20 χλμ. λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για να υφιστάμενα δεινά στους ανθρώπους που έχουν εκθρέψει τα ζώα αυτά», είπε ο Εντάνο διευκρινίζοντας ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.

«Γνωρίζουμε ότι η απόφαση είναι επώδυνη. Ωστόσο έχουμε αποκλείσει μια περιοχή όπου καθίσταται αδύνατη για τους ιδιοκτήτες η συνέχιση της εκτροφής των ζώων τους. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη σφαγή των ζώων», τόνισε.

Χιλιάδες αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, αγελάδες, άλογα, χοίρους, πουλερικά, όταν κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Τουλάχιστον 10.000 αγελάδες αφέθηκαν χωρίς καμιά φροντίδα και μεγάλος μέρος αυτών πέθανε από την πείνα. Η καταστροφή, σε όλο της το μεγαλείο…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε