Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σόιμπλε: δεν υπάρχει λύση χωρίς κούρεμα στην Κύπρο

Σόιμπλε: δεν υπάρχει λύση χωρίς κούρεμα στην Κύπρο

Το “όχι” της κυπριακής Βουλής δεν υπηρετεί το συμφέρον της Κύπρου με τον καλύτερο τρόπο, λέει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, το σχέδιο της Ε.Ε. για κούρεμα, ισχυρίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα βοηθήσει την Κύπρο να αποφύγει τα χειρότερα.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρίχνει για ακόμη μια φορά το μπαλάκι στους Κυπρίου. Τους πολιτικούς και τους πολίτες, λέγοντας ότι πρέπει να αντιληφθούν ότι το μοντέλο της οικονομίας τους δεν είναι βιώσιμο, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή λύση δίχως κούρεμα δεν μπορεί να υπάρξει και μόνο με αυτή τη λύση η Κύπρος θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

“Ζητούμενο είναι να μην σηκώσουν όλο το βάρος οι φορολογούμενοι”, λέει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε “ αλλά να επωμισθούν ένα μέρος οι πιστωτές των τραπεζών. Αυτοί επένδυσαν στις τράπεζες, εισέπραξαν μεγάλες αποδόσεις. Κατ’ αναλογίαν αυτοί πρέπει να αναλάβουν και το ρίσκο, όπως και οι ομολογιούχοι στην Ελλάδα”.

Εκτός του ότι πιστεύει στο κούρεμα ο κ. Σόιμπλε “καρφώνει” την κυπριακή πλευρά για την επιλογή να υπάρξει κούρεμα και στις καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ήταν εκείνη που επέλεξε να κουρευτούν λιγότερο οι μεγαλοκαταθέτες και περισσότερο οι μικροκαταθέτες:
“Εγώ υποστήριξα στο Eurogroup την πρόταση του ΔΝΤ που προέβλεπε οτι οι δυο μεγάλες και πρακτικά πτωχευμένες τράπεζες, και μόνο αυτές οι δύο, θα έκλειναν και θα αναδιαρθρώνονταν. Με το μοντέλο αυτό θα ήταν πλήρως εγγυημένες όλες οι καταθέσεις όλων των τραπεζών, και αυτών των δύο, ως τις 100.000 ευρώ. Η πλειοψηφία στο Eurogroup ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για ένα τέλος επί όλων των καταθέσεων. Αυτή η πρόταση κατόπιν πίεσης της κυπριακής πλευράς, άλλαξε σε τέτοι βαθμό ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να επιβαρύνονται λιγότερο και οι μικροκαταθέτες περισσότερο. Αυτή την απόφαση μπορεί να τη λάβει μόνο η Κύπρος”

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάλιστα προειδοποιεί:
“Εάν δεν συμφωνηθεί πρόγραμμα, το κόστος για όλους στην Κύπρο θα είναι πολύ μεγαλύτερο”, λέει με νόημα και συμπληρώνει:
“Με όλο το σεβασμό, ένας Έλληνας ίσως θα έπρεπε να πει στους Κυπρίους ότι μια εισφορά 6,74% επί των καταθέσεων που έως τώρα είχε πολύ καλύτερους τόκους σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη δεν είναι και το χειρότερο μπροστά στα βάρη που έπρεπε να σηκώσει η Ελλάδα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Διαβάστε επίσης:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε