Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σοκ και πάλι στη Ρωσία – Αστυνομικοί βασάνισαν μέχρι θανάτου 25χρονο ύποπτο

Νέα υπόθεση στη Ρωσία με αστυνομικούς που υποβάλουν σε θανάσιμα βασανιστήρια κατηγορούμενους και υπόπτους.

Αυτή τη φορά συνελήφθησαν στην περιοχή του Κεμέροβο της Σιβηρίας δυο Ρώσοι ατυνομικοί κατηγορούμενοι ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν ύποπτο, όπως έγινε γνωστό από την επιτροπή που ερευνά την υπόθεση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι δύο αστυνομικοί, μαζί με ένα φίλο τους, υπέβαλαν σε βασανιστήρια έναν 25χρονο, με σκοπό να τον κάνουν να ομολογήσει τα εγκλήματα που είχε διαπράξει.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι οι αστυνομικοί μετέφεραν παρανόμως τον κρατούμενο σε ένα ιδιωτικό γκαράζ. Στην παράνομη ανάκριση πήγε μέρος και ένα τρίτο άτομο, φίλος τους, κι όλοι μαζί απέσπασαν την ομολογία, βασανίζοντας και χτυπώντας το θύμα τους.

“Ο άνδρας πέθανε από τα χτυπήματα που δέχτηκε και οι αστυνομικοί, για να κρύψουν το έγκλημά τους, εγκατέλειψαν τη σορό του στην άκρη ενός δρόμου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Σε βάρος των αστυνομικών ασκήθηκε δίωξη για “κατάχρηση εξουσίας με προσφυγή σε βία και σοβαρές συνέπειες”. Ο φίλος τους κατηγορείται για φόνο.

Οι αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα για αστυνομική βία και βασανιστήρια εκ μέρους των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας έχουν πολλαπλασιαστεί από τις αρχές Μαρτίου, μετά το θάνατο στο Ταταρστάν ενός άνδρα που τον βίασαν με ένα μπουκάλι σαμπάνιας μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Οι ρωσικές αρχές, που για πολύ καιρό βεβαίωναν πως αυτού του είδους οι πράξεις ήταν μεμονωμένα επεισόδια, παραδέχτηκαν τελικά ότι η αστυνομική βία είναι συχνό φαινόμενο. Η επιτροπή, που είχε κατηγορηθεί ότι κάλυπτε τους αστυνομικούς, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επανεξετάσει όλες τις καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν σε βάρος των δυνάμεων των τάξης.

Κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η βία είναι πολύ διαδεδομένη στο αστυνομικό σώμα. Οι αστυνομικοί καταφεύγουν σε βασανιστήρια για να πετύχουν τους στόχους που θέτουν οι επικεφαλής τους όσον αφορά τον αριθμό των εγκλημάτων που πρέπει να διαλευκάνουν κάθε χρόνο. Και αυτό γιατί με βάση τον αριθμό αυτό οι αστυνομικοί λαμβάνουν πριμ και προαγωγές.

Διαβάστε επίσης:

Αστυνομικοί βίασαν κρατούμενο με μπουκάλι και πέθανε

Τον συνέλαβαν παράνομα, τον βίασαν και πέθανε στο κρατητήριο

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε