Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Σομαλία: Επίθεση καμικάζι στη συντακτική συνέλευση την ώρα που ενέκρινε το νέο Σύνταγμα

Σομαλία: Επίθεση καμικάζι στη συντακτική συνέλευση την ώρα που ενέκρινε το νέο Σύνταγμα

Τουλάχιστον ένας Σομαλός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα και τρεις τραυματίστηκαν αφού συνάδελφοί του απέτρεψαν απόπειρα βομβιστών-καμικάζι έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε η συντακτική συνέλευση.

Δύο καμικάζι βομβιστές σκοτώθηκαν όταν αποπειράθηκαν να μπουν στο κτίριο, στη συνοικία Χαμαρτζατζάμπ.

Τις τελευταίες εννέα ημέρες, 825 εκλεγμένοι και προεστοί φυλών συζητούσαν τις διατάξεις του νέου προσωρινού Συντάγματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν μαχητές της αλ Σεμπάμπ αποπειράθηκαν να παραστήσουν τους αντιπροσώπους για να μπουν στο χώρο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Άχμεντ Τζάμα, είπε ότι είδε ένα ασθενοφόρο να διακομίζει τραυματισμένους στρατιώτες σε νοσοκομείο. Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντισαμάντ Μααλίν Μοχάμουντ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, επιβεβαίωσε ότι απετράπη επίθεση βομβιστών-καμικάζι. “Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στις σομαλικές υπηρεσίες ασφαλείας και την αστυνομία για την αποτροπή των επιθέσεων αυτών”.

Η συνεδρίαση της συντακτικής συνέλευσης έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αφού η αλ Σεμπάμπ είχε απειλήσει να εξαπολύσει επιθέσεις στο κτίριο όπου λάμβαναν χώρα οι εργασίες της, στην πρώην σχολή της αστυνομίας.

Κυανόκρανοι της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης και εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί φρουρούσαν την περιοχή.

Το νέο προσωρινό Σύνταγμα θεωρείται ένα από τα βήματα στην διαδικασία για την δημιουργία μιας ισχυρής κεντρικής εξουσίας, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Αμπντιουάλι Άλι Γκας, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, μιλώντας στη συνέλευση.

Η θητεία της μεταβατικής σομαλικής κυβέρνησης προβλεπόταν να ολοκληρωθεί την 20ή Αυγούστου. Η κυβέρνηση, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για διαφθορά σε μαζική κλίμακα, υποστηρίζεται παρ’ όλ’ αυτά από την Δύση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε