Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

“Σώστε την μητέρα μου! Ανησυχώ” – Έκκληση της κόρης της Γιούλιας Τιμοσένκο

“Σώστε την μητέρα μου! Ανησυχώ” – Έκκληση της κόρης της Γιούλιας Τιμοσένκο

Η απεργία πείνας που πραγματοποιεί η Γιούλια Τιμόσενκο στη φυλακή έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία της και οι αρχές εμποδίζουν συγγενείς της να την επισκεφθούν, σύμφωνα με την κόρη της.

“Η μαμά πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και δώδεκα ημέρες. Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση της υγείας της. Δεν μπορούμε να την επισκεφθούμε και δε γνωρίζουμε τί της συμβαίνει”, τονίζει η Γεβγκένια Τιμόσενκο στην ιστοσελίδα της μητέρας της.
“Καλώ όλους τους Ουκρανούς να μη το δεχθούν αυτό, να αντιδράσουν”, τονίζει.

Ο σύζυγος της Τιμόσενκο, Αλεξάντρ, την κάλεσε να τερματίσει την απεργία πείνας.
“Η ζωή μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή. Ποιός θα ωφεληθεί; Μόνον ένας, ο σημερινός πρόεδρος (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς, ο οποίος θέλει τη φυσική της εξόντωση και έχει διατάξει να τη βασανίσουν και να τη κακομεταχειριστούν”, υποστηρίζει ο σύζυγος της Τιμόσενκο.

Η ίδια φωτογραφήθηκε στην φυλακή και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα κακοποίησης από τους φύλακες.

Οι σχέσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ είναι πλέον τεταμένες με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες αλλά και αξιωματούχους να έχουν ματαιώσει την μετάβασή τους στην χώρα για το Euro2012 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκιση της ουκρανής πολιτικού.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε διά εκπροσώπου του ότι δεν θα μεταβεί στην Ουκρανία δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Την επίσκεψή της στο Κίεβο ενδέχεται να ακυρώσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.

Πολλές φωνές υψώνονταν ήδη από την Παρασκευή στην ΕΕ για να ζητήσουν από τους οργανωτές του Euro 2012, που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία και την Πολωνία, να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κατάσταση της Γιούλια Τιμοσένκο, όμως η UEFA υπεραμύνθηκε της επιλογής της να αναθέσει τη διοργάνωση στο Κίεβο.

Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα Βιβιάν Ρέντινγκ έχει δηλώσει ήδη πως αρνήθηκε μια πρόσκληση του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί για την τελετή έναρξης του Euro-2012 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλαους ματαίωσε εξαιτίας της υπόθεσης Τιμοσένκο προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουκρανία για τη σύνοδο των προέδρων των χωρών της κεντρικής Ασίας στη Γιάλτα που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο.

Οι πρόεδροι της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ έχουν ματαιώσει επίσης το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στη Γιάλτα, σύμφωνα με τσεχική εφημερίδα.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη συγκεκριμένη σύνοδο στην Ουκρανία, οικοδεσπότης της οποίας είναι ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Πάντως, ο πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν σχεδιάζει να ματαιώσει τη δική του συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν θα πάει Ουκρανία για το Euro ο Μπαρόζο λόγω Τιμοσένκο!

 

Μέρκελ: Δεν πάω στην Ουκρανία αν δεν αποφυλακιστεί η Τιμοσένκο

 

Απεργία πείνας άρχισε η Τιμοσένκο

 

Τιμοσένκο: “Είναι παράλογο να με εμπλέκουν σε πολιτική δολοφονία”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε