Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Σοβαρά επεισόδια σε διαδήλωση φοιτητών

Σοβαρά επεισόδια σε διαδήλωση φοιτητών

Με γκλόμπς και δακρυγόνα οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν ομάδα φοιτητών που προσπάθησε να διαδηλώσει έξω απο πανεπιστήμιο.

Η αστυνομία του Σουδάν ξυλοκόπησε και διέλυσε με δακρυγόνα τους φοιτητές που διαδήλωναν στο κρατίδιο Σενάρ, στην τελευταία από τις πολλές μικρές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα με αφορμή τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 200 φοιτητές προσπάθησαν να διαδηλώσουν έξω από το πανεπιστήμιο Σενάρ, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στις τιμές και ζητώντας “αλλαγή”, όμως τους περικύκλωσαν αστυνομικοί με γκλομπ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές του Σουδάν έχουν διαλύσει πολλές διαδηλώσεις νεαρών στα βόρεια της χώρας. Αρχικά οι κινητοποιήσεις αφορούσαν κυρίως τις τιμές των τροφίμων και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλωτές ζητούν και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Οι περισσότερες διαδηλώσεις επικεντρώνονται στα πανεπιστήμια αλλά είναι μικρές και δεν φαίνεται να έχουν ευρεία στήριξη στον πληθυσμό.

Την Πέμπτη η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα κοντά στο σημείο όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει μια διαδήλωση, στα βόρεια προάστια του Χαρτούμ. Η διαδήλωση, που είχε οργανωθεί μέσω του Ίντερνετ, ματαιώθηκε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία έστησε οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και πραγματοποίησε έρευνες σε αυτοκίνητα και φορτηγά. Ένας μάρτυρας είπε ότι είδε να ψάχνουν ακόμη και σε τσάντες με λαχανικά σε ένα αυτοκίνητο.

Την Τετάρτη, αστυνομικοί συνέλαβαν δέκα δημοσιογράφους της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Σουδάν ενώ τον περασμένο μήνα είχε συλληφθεί ο ηγέτης της ισλαμικής αντιπολίτευσης Χασάν αλ-Τουράμπι και 12 μέλη του κόμματός του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε