Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Σουηδία: “Απαράδεκτο” να μπλοκάρει η Κύπρος και η Γαλλία τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ

Η απόφαση της Κύπρου και της Γαλλίας να παρεμποδίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε πολλά κεφάλαια είναι “απαράδεκτη”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ.

Η Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τους νόμους της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε 33 από τα αποκαλούμενα “κεφάλαια” αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να “παγώσουν” τις διαπραγματεύσεις σε οκτώ κεφάλαια μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία, αλλά η Γαλλία και η Κύπρος παρεμποδίζουν μονομερώς και άλλα.

“Είναι, φυσικά, θεμελιωδώς απαράδεκτο χώρες για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους να παρεμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία: αυτό είναι αντίθετο στο ευρωπαϊκό πνεύμα”, είπε ο Μπιλντ χωρίς να κατονομάσει τη Γαλλία και την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει ανοίξει 13 κεφάλαια και ολοκληρώσει ένα. Διπλωμάτες αρνούνται να αποκαλύψουν πόσα κεφάλαια έχουν παρεμποδίσει η Γαλλία και η Κύπρος, αλλά προειδοποιούν ότι η Τουρκία δεν θα έχει σε λίγο κεφάλαια να ανοίξει αν η Γαλλία και η Κύπρος δεν πειστούν να άρουν αυτό το εμπόδιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε