Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Σπίλμπεργκ και Σκορσέζε κάνουν έκκληση για φυλακισμένο σκηνοθέτη

Σπίλμπεργκ και Σκορσέζε κάνουν έκκληση για φυλακισμένο σκηνοθέτη

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι ανάμεσα στις προσωπικότητες του Χόλιγουντ που υπέγραψαν έκκληση προς το Ιράν για την απελευθέρωση του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί.

Την έκκληση υπογράφουν ακόμα ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, οι Τζόελ και Ιθαν Κοέν, ο Μάικλ Μουρ και ο Ολιβερ Στόουν. 

Ο 49χρονος Παναχί που υποστηρίζει ανοικτά την αντιπολίτευση στο Ιράν συνελήφθη την 1η Μαρτίου. Το υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης κατηγορεί τον Παναχί ότι “ετοίμαζε ταινία εναντίον του καθεστώτος για τα μετεκλογικά γεγονότα”, αναφερόμενο στις αιματηρές διαδηλώσεις που ακολούθησαν την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Ιούνιο του 2009. 

“Είμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας σκηνοθέτη και καταδικάζουμε την κράτησή του. Ζητάμε από την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει αμέσως τον Τζαφάρ Παναχί”, τονίζεται στην έκκληση που εμφανίζεται από χθες Σάββατο σε πολλές κινηματογραφικές ιστοσελίδες. 

“Χαιρετίζουμε τη συνεισφορά του Ιράν στον παγκόσμιο κινηματογράφο και εκτιμάμε τον πολιτισμό του λαού του. Οι ιρανοί σκηνοθέτες πρέπει να εξυμνούνται και όχι να λογοκρίνονται, να καταπιέζονται και να φυλακίζονται”, καταλήγει η έκκληση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε