Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Σπουδαία ανακάλυψη! Βρήκαν απομεινάρια 4,2 δισ. ετών από τον αρχικό φλοιό της Γης!

Σπουδαία ανακάλυψη! Βρήκαν απομεινάρια 4,2 δισ. ετών από τον αρχικό φλοιό της Γης!

Μια ομάδα Αμερικανών και Καναδών ερευνητών βρήκε ίχνη του αρχικού φλοιού της Γης που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγήσουμε ένα τεράστιο κενό στη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη μας.

Ο φλοιός της Γης είναι ένα 10-40 χιλιομέτρων βαθιά στερεό στρώμα που βρίσκεται στην κορυφή του παχύρρευστου μανδύα και λιωμένου πυρήνα. Ο υπάρχων φλοιός πάνω στον οποίο βρίσκονται όλες οι πόλεις, οι χώρες, οι ήπειροι και οι ωκεανοί μας δεν είναι ο πρώτος του πλανήτη.

 

 

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η Γη ήταν ακόμα σε νηπιακό στάδιο, μια πιο αρχαία κρούστα κάλυπτε τον πλανήτη. Αυτή η κρούστα έλιωσε πίσω στο εσωτερικό του πλανήτη πριν από πολύ καιρό λόγω των τεκτονικών πλακών ή μεταμορφώθηκε σε νέα βράχια.

Τα παλαιότερα τμήματα του τρέχοντος φλοιού έχουν χρονολογηθεί πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεδομένου ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη είναι πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αυτό αφήνει ένα τεράστιο κενό μεταξύ της γέννησης του πλανήτη μας και του σχηματισμού του.

 

 

Ωστόσο μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα και το Carnegie Institution στην Ουάσιγκτον βρήκαν στοιχεία μιας παλιότερης κρούστας που χρονολογείται πριν από 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια.

“Η Γη ανακυκλώνεται πάντα σβήνοντας τα αρχεία των αρχικών σταδίων της”, εξηγεί ο Jonathan O’Neil από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα. “Αποδείχτηκε δύσκολο να βρούμε απομεινάρια αυτής της αρχαίας κρούστας, αλλά τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την παρουσία της αρχαίας κρούστας που μετασχηματίστηκε σε παλιά πετρώματα”.

Πηγή: RT

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε