Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Στ’ άρματα» ο Φινλανδός πρωθυπουργός, κατηγορεί Μέρκελ-Σαρκοζί για υπονόμευση της Ε.Ε.

Πρώτα έκανε άνω κάτω την ευρωζώνη ζητώντας εγγυήσεις από την Ελλάδα, τώρα ο Γίρκι Κατάινεν τα βάζει με το γαλλογερμανικό άξονα!

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός ήταν λάβρος για τον τρόπο που διαμορφώνεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για ύπαρξη μίας νέας και ανεπίσημης ομάδας εντός της ΕΕ, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

Δεν κατονόμασε, φυσικά, τις χώρες που δημιουργούν τους κινδύνους για μία δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά –όπως σημειώνει και το πρακτορείο Reuters- τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δε μπορούν να παίρνουν αποφάσεις εξ ονόματος των άλλων χωρών.

Και δε σταμάτησε εκεί ο Κατάινεν! Δήλωσε επίσης ότι η Ευρωζώνη παραβίαζε τους κανόνες για μακρύ χρονικό διάστημα και ότι τα προγράμματα οικονομικής στήριξης χωρών πρέπει να είναι “ακραία εξαίρεση”.

“Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι το υπερβολικό χρέος. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι παραβιάσαμε και τουλάχιστον ερμηνεύσαμε ελαστικά, τους δικούς μας κανόνες για μακρύ χρόνο, το οποίο εξηγεί γιατί οι αποφάσεις μας υποφέρουν από έλλειψη εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Όλα αυτά ενώ δεν αναμένεται απάντηση της Ευρωζώνης για το θέμα των εγγυήσεων που ζητά το Ελσίνκι από την Αθήνα πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου,
λόγω της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος, μεταδίδει το Reuters.

“Νομίζω ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο από τις 16 Σεπτεμβρίου που θα γίνει το επόμενο Ecofin – είναι πολύ περίπλοκο τεχνικά”, δήλωσε η πηγή της Ευρωζώνης που συμμετέχει στην προετοιμασία, προσθέτοντας: “Νομίζω το νωρίτερο στο τέλος του μήνα – τα προβλήματα είναι κυρίως νομικής φύσης, είναι πολύ περίπλοκα νομικά θέματα”.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η λύση “θα είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες, αλλά πολύ λίγες χώρες θα θελήσουν να κάνουν χρήση της, επειδή σε αντάλλαγμα θα πρέπει να παραιτηθούν από άλλα προνόμια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν κάνουν πίσω οι Φινλανδοί στο θέμα των εγγυήσεων

Επιμένουν στις εγγυήσεις οι Φινλανδοί

Αμετανόητοι Φιλανδοί – Χωρίς εγγυήσεις δάνειο γιοκ στην Ελλάδα

Ισπανική τάπα στους Φινλανδικούς εκβιασμούς – Στην Αθήνα η τρόικα

Τους πληρώνουμε για να αγοράσουν ομόλογα! – Εκβιασμός των Φινλανδών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε