Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σταϊνμάιερ: Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα το Κυπριακό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Διχασμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στην Τουρκία. Η Αυστρία στέκεται εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μετά από τις κινήσεις του Ερντογάν. Από την άλλη ο Γερμανός ΥΠΕΞ εκφράζει φόβους πως αν σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις θα επηρεαστεί και η συζήτηση για το Κυπριακό.

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ κυρίως όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, αφού σε δυο μέρες θα πραγματοποιηθεί η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το 2016. Σε λίγες ώρες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποψηφίων χωρών, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν σε κοινή δήλωση για την Τουρκία. Η Αυστρία θεωρεί ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις ενώ η Γερμανία δηλώνει πως αν σταματήσουν το πραγματικό “θύμα” θα είναι… το Κυπριακό.

Αγκάθι η Αυστρία που ζητάει πάγωμα της διαδικασίας

Η Αυστρία θεωρεί πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ενταξιακή διαδικασία με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αφού ο Ερντογάν έχει συλλάβει μέλη της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε χθες (12-12-2016) στο περιθώριο συνάντησης των ομολόγων του στις Βρυξέλλες ότι «χρειάζεται τουλάχιστον πάγωμα αυτής της διαδικασίας» και απείλησε ότι θα μπλοκάρει σημερινή κοινή δήλωση των 28 για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ απέρριψε την αυστριακή στάση, που αποτελεί και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι δεν πρέπει κοπεί το νήμα διαλόγου με την Άγκυρα.

Ακόμη και στη Γερμανία γίνεται κάποιος δέκτης χειροκροτημάτων με απόψεις του τύπου ‘επιτέλους θα πρέπει κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους’, αλλά δεν είναι υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, όταν δεν λέει ποιες είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος”.

Ο Σταϊνμάιερ εξήγησε τους λόγους αυτής της διαφοροποίησης. “Καταρχάς με παρακάλεσε η τουρκική αντιπολίτευση να μην παγώσει η ενταξιακή διαδικασία, δεύτερον βρισκόμαστε λίγο πριν από μια συμφωνία για το Κυπριακό έπειτα από διαπραγματεύσεις χρόνων με το βόρειο κατεχόμενο τμήμα. Ενδεχόμενος τερματισμός της διαδικασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες. Και τρίτον, το πάγωμα θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο όταν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή. Αυτό αποτελεί την απόλυτη κόκκινη γραμμή”.

Μειοψηφία ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Υποστήριξη βρήκε ο Σταϊνμάιερ από τον Σλοβάκο και Λουξεμβουργιανό ομόλογό του.  “Παραμένω πεπεισμένος ότι θα κάνουμε λάθος εάν παγώσουμε την τουρκική ενταξιακή διαδικασία όχι προς όφελος της κυβέρνησης της Τουρκίας, αλλά του τουρκικού λαού”, δήλωσε ο Ζαν Άσελμπορν.

Αντίθετα υπέρ της αυστριακής άποψης τάχθηκε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Τυχόν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα την επιβάρυνε πολιτικά και οικονομικά» έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Welt.

Κουρτς και Βέμπερ θέλουν όπως λένε μια προσαρμοσμένη εταιρική σχέση, αλλά όχι ένταξη. “Δεν αποτελεί επιλογή (η ένταξη)”. Βέβαια ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι τις απόψεις του δεν τις ασπάζεται προς το παρόν η πλειοψηφία ανάμεσα στους Ευρωπαίους ομολόγους του. “Χρειάζεται χρόνος, στην προσφυγική κρίση η Αυστρία ήταν μειοψηφία, αλλά στην συνέχεια η πλειοψηφία μετακινήθηκε και υιοθέτησε τις απόψεις της”.

Πηγή: DW

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε