weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Στάινμπρουκ: “Η εμμονής της Άγκελα Μέρκελ οδηγεί αυτά τα κράτη στην κατάθλιψη”

Στάινμπρουκ: “Η εμμονής της Άγκελα Μέρκελ οδηγεί αυτά τα κράτη στην κατάθλιψη” | Newsit.gr

Επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος κατά δύο χρόνια δεν θα έχει νόημα, εάν οι Έλληνες, έπειτα από δύο χρόνια, πουν: «δεν τα καταφέραμε ούτε αυτήν τη φορά» δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Στουτγκάρτερ Ναχρίχτεν» (Stuttgarter Nachrichten).

Ο κ. Στάινμπρουκ τονίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να καταστήσουν αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, προπάντων τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, να βελτιώσουν την ποιότητα διακυβέρνησης και να εφαρμόσουν τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. «Μόνον τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για επιμήκυνση» διευκρινίζει, αν και παραδέχεται ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν με αυτήν τη δοσολογία», αναφερόμενος στο «φάρμακο λιτότητας» που τους χορηγήθηκε. «Πρέπει, φέτος, να εξοικονομήσουν το 8% του ΑΕΠ τους. Εάν έπρεπε να κάνει κάτι αντίστοιχο η Γερμανία, το ποσό θα ανερχόταν στα 150 δισ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είχαμε παντού μεγάλες διαδηλώσεις» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ασκεί δριμεία κριτική στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική που επέλεξε στην ευρωζώνη. Επισημαίνει ότι «η στρατηγική, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη στην περίπτωση της Γερμανίας, μπορεί να έχει επιτυχία και σε άλλες χώρες- δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις». Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση δαπανών, κάνει λόγο για ένα απαραίτητο φάρμακο, αλλά υπογραμμίζει ότι «η δοσολογία πρέπει να είναι μελετημένη, ώστε να μην είναι θανατηφόρα, αλλά να θεραπεύει» και προσθέτει: «Η εμμονή της Άγκελα Μέρκελ οδηγεί αυτά τα κράτη στην κατάθλιψη. Η καγκελάριος έχει υπαγορεύσει σε όλους, μόνο λιτότητα. Αυτό ήταν λάθος, από οικονομική σκοπιά και απομόνωσε τη Γερμανία εντός της Ευρώπης». Διαπιστώνει πάντως, αλλαγή στη στάση της, «επειδή μας χρειάζεται στο γερμανικό Κοινοβούλιο και επειδή το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη έχει αλλάξει».

Αναφερόμενος σε όσους Γερμανούς ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι «δεν έχει κανένα νόημα να στραγγαλίσεις έναν ασθενή, ο οποίος μπορεί να συμπαρασύρει πολλούς και πολλά, μαζί του, στο γκρεμό».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί θεωρούν υπερβολική την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία σε τρίτες χώρες, υποστηρίζει ότι «εάν ένας ηγέτης ασκεί, σε μόνιμη βάση, πολιτική, κατά της πλειοψηφίας του λαού, είναι πολιτικά τελειωμένος, αλλά οι πολιτικοί δεν πρέπει και να ακολουθούν τυφλά τις διαθέσεις του πληθυσμού». Αναφέρεται δε, ειδικά, στο γεγονός ότι η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, έχει μεγάλο συμφέρον στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας. Παρότι ο ίδιος δηλώνει υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πιστεύει ότι, επειδή συνεπάγεται την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων, θα πρέπει κάποια στιγμή να εκφραστεί η γνώμη των Γερμανών πολιτών στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η τρόικα θ’ αργήσει λίγες μέρες-Θα έρθει όμως με σκληρούς όρους!

Απόλυτη καταστροφή για τη Γερμανία η διάλυση της ευρωζώνης

Σκληρό μήνυμα Σόιμπλε: “Η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα”

#TAGS MM