Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Σταμάτησαν τα πάντα στο Βέλγιο – Απεργία κατά των μέτρων λιτότητας

Ταξιδιώτες που… στενάζουν στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Άλλοι που περιμένουν άδικα λεωφορείο, μετρό η τραμ…

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για τη συνταδιοξοτική μεταρρύθμιση που εντάσσεται στα μέτρα λιτότητας της νέας βελγικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος.

Το σιδηροδοδρομικό δίκτυο στο Βέλγιο σταμάτησε να λειτουργεί από αργά το απόγευμα της Τρίτης, ενώ σήμερα δε θα κινηθούν ούτε τα λεωφορεία, το μετρό και το τραμ και θα απεργήσουν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι.

Η Eurostar, με δρομολόγια μεταξύ Βρυξελλών, Παρισιού και Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι τα τρένα της δεν θα κινηθούν στη διάρκεια της σημερινής 24ωρης απεργίας. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν περιορισμένα μόνο δρομολόγια προς την γαλλική πόλη Λιλ, που βρίσκεται κοντά στα βελγικά σύνορα. Στη συνέχεια οι επιβάτες θα πρέπει να μεταβούν στις Βρυξέλλες με λεωφορείο.

Η Thalys, η οποία πραγματοποιεί δρομολόγια από το Παρίσι προς την Ολλανδία και τη Γερμανία μέσω Βρυξελλών, ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσει σήμερα.

Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει προβλήματα στις πτήσεις, αλλά συμβούλευσε τους ταξιδιώτες να ελέγχουν τακτικά τις πιθανές αλλαγές.

Πολλοί αξιωματούχοι που εργάζονται σε υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες άλλαξαν το πρόγραμμά τους και ταξίδεψαν νωρίτερα προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρίες τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Όλα αυτά γιατί η νέα κυβέρνηση του Βελγίου επιχειρεί να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσον όρο τα 59 χρόνια, αυξάνοντας την ηλικία στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη σύνταξη. Επισήμως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 65.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συγκαταλέγεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στον δημόσιο τομέα της χώρας κάτω του 3% του ΑΕΠ–που είναι το όριο της ΕΕ– για τον επόμενο χρόνο και στην εξασφάλιση ότι δεν θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις των επενδυτών στο Βέλγιο.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν περισσότερες ώρες για μικρότερες συντάξεις.

Η σημερινή απεργία είναι η δεύτερη κίνηση διαμαρτυρίας των συνδικάτων απέναντι στα σχέδια περικοπών της μόλις δύο εβδομάδων κυβέρνησης μετά τη διαδήλωση περίπου 50.000 Βέλγων στις αρχές του μήνα.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το που βγάλανε κυβέρνηση ξεκίνησαν τις… απεργίες

Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα βελγική κυβέρνηση

Στο Βέλγιο έχουν φιλότιμο, εδώ;

Ο πρωθυπουργός με το κόκκινο παπιγιόν

Η νέα κυβέρνηση τους έκανε… να ξυριστούν!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε