Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Σόκρατες με το φόβο της προσφυγής

Ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε περίπτωση προσφυγής στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Αν έχουμε ανάγκη να προσφύγουμε σε εξωτερική βοήθεια, αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική απέτυχε. Και ότι αυτός που οδήγησε τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, και την επόμενη μέρα, να οδηγήσει στην ανάκαμψη”, δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) Πέντρο Πάσος Κοέλιο σε συνέντευξή του στο Diario de Noticias.

“Για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, η χώρα θα πρέπει να βρει τις λύσεις που απαιτούνται για να αποκτήσει μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να καθοδηγήσει την ανάκαμψη αυτή”, τόνισε ο Πάσος Κοέλιο. Όπως είπε “το να αλλάξουμε την κυβέρνηση σημαίνει,πρώτα, ότι ακούμε τους Πορτογάλους”.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009, οι σοσιαλιστές είναι μειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 97 από τους 230 βουλευτές, και μπόρεσαν να υιοθετήσουν δύο προϋπολογισμούς λιτότητας για το 2010 και το 2011 χάρη στην αποχή των 81 βουλευτών του PSD.

Η δήλωση του Πάσος Κοέλιο έρχεται καθώς αρχίζει σήμερα η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 23ης Ιανουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν Πρόεδρος Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, μέλος του PSD, θα πρέπει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία θεωρείται από τους αναλυτές ως η επόμενη χώρα που είναι πιθανόν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από την κυβέρνηση και τη δέσμευση της να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από 7,3 % του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος σε 4,6% στα τέλη του 2011.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε