Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στη δημοσιότητα απόρρητα στρατιωτικά αρχεία για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
Αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Πακιστάν από την διαρροή 90.000 απόρρητων στρατιωτικών αρχείων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Την έντονη αντίδραση της αμερικανικής και πακιστανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η διαρροή περισσότερων από 90.000 απόρρητων στρατιωτικών αρχείων που αναφέρονται με λεπτομέρειες στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα Wikileaks.
 
Τα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται πλέον στη διάθεση πολλών μεγάλων εφημερίδων, φέρεται να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, οι οποίες θα έπρεπε να μείνουν μυστικές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
 
Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων στην ιστορία του αμερικανικού στρατού.
 
Σύμφωνα με αναφορές των εφημερίδων Guardian, New York Times και της γερμανικής Der Spiegel, τα απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν την ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι Πακιστάν και Ιράν βοηθούν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
 
Τα έγγραφα, επίσης, αποκαλύπτουν ότι οι Ταλιμπάν διαθέτουν οπλικά συστήματα που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη, ενώ αναφέρονται σε ανθρώπινες απώλειες από ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί ποτέ.
 
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν έντονα την δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών. Ο σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τη δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών από άτομα και οργανισμούς που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών και συμμάχων μας και να απειλήσουν την εθνική μας ασφάλεια».
 
«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων ο πακιστανός πρεσβευτής των ΗΠΑ, Χουσείν Χακάνι και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στον αγώνα κατά των ισλαμιστικών ανταρτών.
 
Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.
 
«Οι ΗΠΑ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι στρατηγικοί εταίροι και πολεμούν από κοινού, στρατιωτικά και πολιτικά την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν συμμάχους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε