Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Στη δημοσιότητα μυστικά έγγραφα του Οσάμα μπιν Λάντεν

Στη δημοσιότητα μυστικά έγγραφα του Οσάμα μπιν Λάντεν

Ο αρχηγός της αλ Κάιντα σε επιστολή του τον Μάιο του 2010 εξέφρασε την ανησυχία του για τους άμαχους μουσουλμάνους που πέφτουν θύματα των επιθέσεων της οργάνωσης.

Οι ΗΠΑ έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα 17 έγγραφα τα οποία κατέσχεσαν από την κατοικία του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν στη διάρκεια της επιχείρησης των αμερικανών κομάντο που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα στις 2 Μαΐου 2011.

Τα έγγραφα αυτά δημοσιοποιήθηκαν στην πρωτότυπη μορφή τους και μεταφρασμένα στα αγγλικά στον ιστότοπο του Combating Terrorism Center, ενός ερευνητικού κέντρου που λαμβάνει ιδιωτική χρηματοδότηση, της στρατιωτικής ακαδημίας Γουέστ Πόιντ των ΗΠΑ. Πρόκειται για επιστολές τις οποίες είτε είχε γράψει ο μπιν Λάντεν είτε είχε λάβει μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2006 και του Απριλίου του 2011.

«Με βάση τα 17 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, ο μπιν Λάντεν δεν ήταν, όπως πολλοί πίστευαν, ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα των τζιχαντιστικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο», αναφέρει μια έρευνα του Combating Terrorism Center. Αντίθετα, «τον μπιν Λάντεν βάρυνε η ανικανότητά τους» (των οργανώσεων), επισημαίνει η έρευνα.

«Ζητάμε από κάθε εμίρη σε όλες τις περιοχές να προσέξει πολύ, να ελέγξει τη στρατιωτική δράση» και «να ακυρώσει επιθέσεις εξαιτίας της πιθανότητας να υπάρξουν ανώφελα θύματα μεταξύ των αμάχων», επεσήμανε στην επιστολή του ο μπιν Λάντεν.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αλ Κάιντα φαίνεται ότι δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τον μουσουλμάνο ιερωμένο που είχε αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα Ανουάρ αλ Αουλάκι, σύμφωνα με την έκθεση του Combating Terrorism Center. Ο Αουλάκι σκοτώθηκε πέρυσι στην Υεμένη από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε