Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Στη δίνη του διατροφικού εφιάλτη η Γερμανία – Έχουν διανεμηθεί 3.000 μολυσμένες τροφές

ΦΩΤΟ REUTERS

Με τον εφιάλτη των διοξινών ζει το καταναλωτικό κοινό στη Γερμανία και όπως αποδεικνύεται το σκάνδαλο με τις μολυσμένες τροφές λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ενώ στην αρχή είχε υπολογιστεί πως η μολυσμένη τροφή που διανεμήθηκε σε περίπου 1.000 φάρμες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερμανικά κρατίδια ήταν 500 τόνοι, τώρα εκτιμάται πως μιλάμε για τροφές περίπου 3.000 τόνων!

Η κυβέρνηση Μέρκελ προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις αλλά και τις επιπτώσεις που έχει το σκάνδαλο εντός και εκτός Γερμανίας. Αλλά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, ειδικά από τη στιγμή που μολυσμένα αυγά είναι πολύ πιθανό να έχουν περάσει τα σύνορα προς… Ολλανδία!

Ήδη, πάντως, οι γερμανικές αρχές έχουν σταματήσει τη διακίνηση αυγών και κρέατος στις φάρμες της χώρας. Εκτός από την Ολλανδία, δεν έχει γίνει γνωστό αν μολυσμένες τροφές έχουν εξαχθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, πάντως, ο ΕΦΕΤ αφού πρώτα καθησύχασε τον κόσμο, τώρα κάνει ελέγχους.

Οι πρώτες αναφορές για αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στα μέσα Δεκεμβρίου και αυξήθηκαν ανησυχητικά την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αρχές, σε δύο αγροκτήματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καταγράφηκαν ποσότητες διοξίνης διπλάσιες του επιτρεπτού ορίου.

Κατά τα φαινόμενα η διοξίνη έφτασε στη Γερμανία από έναν Ολλανδό προμηθευτή. Εξετάζεται όμως το πώς το μολυσμένο λίπος κατέληξε να γίνει ζωοτροφή. Η γερμανική εταιρεία Harles & Jentzsch ανακοίνωσε ότι ένας Ολλανδός προμηθευτής παρέδωσε το μολυσμένο λίπος το οποίο όμως προερχόταν από ένα εργοστάσιο βιοκαυσίμων που ανήκει στην επίσης γερμανική Petrotech AG.

Επρόκειτο ουσιαστικά για υποπροϊόν της επεξεργασίας φοινικέλαιου, σογιέλαιου και ελαιοκράμβης.

Διαβάστε επίσης

Παραπλανητική ετικέτα η ασφάλεια στα τρόφιμα – Δεν ελέγχονταν σωστά λένε οι γερμανοί επιθεωρητές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε