Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Στη φυλακή για πλαστογραφία η… “συμμορία των 12”

ΦΩΤΟ REUTERS

Ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια επέβαλε δικαστήριο του Παρισιού σε 12 άτομα που πλαστογραφούσε πίνακες πασίγνωστων ζωγράφων.

Η… “συμμορία των 12” από το 1997 έως το 2005 πούλησε περίπου 100 πίνακες. Τα μέλη της ισχυρίζονταν ότι τους είχαν κληρονομήσει αλλά λόγω “οικονομικών δυσχερειών” αναγκάζονταν να τους παραχωρήσουν σε πλούσιους πελάτες. Ο ένας από τους 12 πλαστογραφούσε τους πίνακες του Πικάσο, του Σαγκάλ και άλλων πασίγνωστων ζωγράφων και οι υπόλοιποι τους διακινούσαν στα… θύματά τους.

“Εγκέφαλος” της σπείρας ήταν ο Πασκάλ Ρομπαλιά, ένας 55χρονος γκαλερίστας, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών, εκ των οποίων οι 30 μήνες με αναστολή, και πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ. Ο “καλλιτέχνης” της ομάδας, ο Γκι Ριμπέ, 61 ετών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, τα δύο με αναστολή.

Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 20 συλλέκτες, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν πληρώσει μέχρι και 300.000 ευρώ για να αποκτήσουν έργα που τα θεωρούσαν αυθεντικά. Ο “μισθός” του ζωγράφου πάντως ήταν ασήμαντος σε σχέση με τα κέρδη του κυκλώματος, αφού πληρωνόταν μόνο με 1.200-2.000 ευρώ το μήνα.

Ο Ριμπέ είπε ότι ασχολείται με τα αντίγραφα γνωστών ζωγράφων από το 1975 “ως παιχνίδι” αλλά και επειδή οι φιλότεχνοι αγνοούσαν τα δικά του έργα. “Ήταν πιο εύκολο να φτιάχνω αντίγραφα για ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν τη δική μου ζωγραφική”, δήλωσε στη δίκη του. Συνολικά ο Ριμπέ έχει ζωγραφίσει τουλάχιστον 500 πλαστούς πίνακες κάθε είδους και σχολής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε