Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Στην αμερικανική Γερουσία στελέχη της BP για την υπόθεση «Λόκερμπι»

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την BP. ΦΩΤΟ REUTERS
Τι κοινό μπορεί να έχει η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την BP με την υπόθεση του βομβιστή του Λόκερμπι; Πολλά λένε οι αμερικανοί γερουσιαστές.

Η Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας καλεί τον πρόεδρο της ΒΡ, Τόνι Χέιγουορντ, να καταθέσει, την επόμενη εβδομάδα, σε ακρόαση με θέμα την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι.
 
Αυτό έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από πηγή της Γερουσίας την οποία επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
 
Η επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, ζητά επίσης κατάθεση από τον Μαρκ Άλεν, ο οποίος εργάσθηκε ως σύμβουλος της ΒΡ, ανέφερε η ίδια πηγή, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της.
 
Οι γερουσιαστές θέλουν να ενημερωθούν κατά πόσο η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία άσκησε πιέσεις στις αρχές της Σκωτίας, για την απόφαση που έλαβαν πέρυσι για απελευθέρωση του Λίβυου, Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι, που είχε καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση που έγινε το 1998.
 
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τέθηκε το θέμα της απελευθέρωσης του βομβιστή του Λόκερμπι, με αναφορές μάλιστα και σε πιθανολογούμενη εμπλοκή της ΒΡ στην υπόθεση.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να γίνουν περισσότερες πληροφορίες γνωστές για την απόφαση απελευθέρωσης του βομβιστή του Λόκερμπι πέρυσι και του επαναπατρισμού του στη Λιβύη, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές είχαν ζητήσει έρευνα για την απόφαση και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον είχε ζητήσει αναθεώρηση.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως τα σχετικά έγγραφα θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να δημοσιοποιηθούν περισσότερα στοιχεία, αναφέροντας όμως πως δεν επιθυμεί έρευνα από τις βρετανικές Αρχές.
 
H BP έχει παραδεχτεί ότι ζήτησε από το Λονδίνο να υπογράψει συμφωνία για μεταφορά κρατουμένου στη Λιβύη, αλλά υποστηρίζει ότι δεν συζητήθηκε συγκεκριμένα η περίπτωση του Αμπντούλ αλ-Μεγκράι (του «βομβιστή του Λόκερμπι»).
 
Ο όποιος ρόλος που έπαιξε η ΒΡ στην απελευθέρωση του βομβιστή «είναι ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ίδια η εταιρεία» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός. O ίδιος είπε ότι η απελευθέρωση δεν ήταν ούτε απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ούτε αποτέλεσμα πίεσης από την ΒΡ, αλλά απόφαση της Σκωτίας.
 
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που έχει γίνει ποτέ στη βρετανική ιστορία και δεν έπρεπε να βγει από τη φυλακή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέβιντ Κάμερον, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά ότι η απελευθέρωση προκάλεσε έκπληξη, απογοήτευση και θυμό στις ΗΠΑ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε