Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Στην αντεπίθεση ο Μπερλουσκόνι – Σκέφτεται προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΦΩΤΟ REUTERS

Με το επιχείρημα πως παραβιάζεται η ιδιωτική του ζωή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζει ρελάνς στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Ρουμπί-γκέιτ.

Δεν αποκλείει λοιπόν ότι σκέφτεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Εξ άλλου, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να περιορίσει, μέσω κυβερνητικού διατάγματος, το δικαίωμα των εισαγγελέων να διατάσσουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Serra, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με στενούς του συνεργάτες ο «καβαλιέρε» ετοίμασε διάταγμα με το οποίο επιθυμεί να μειώσει την δυνατότητα χρήσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στα πλαίσια δικαστικών ερευνών.

«Οι δικαστές θέλουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα της ψήφου, έχουν μετατραπεί σε μια επαναστατική εμπροσθοφυλακή», αναφέρει σε επίσημο ανακοινωθέν του, το προεδρείο του κόμματος Λαός της Ελευθερίας, του Μπερλουσκόνι.

Στόχος του «καβαλιέρε» να αφαιρέσει από τους δικαστικούς το «όπλο» των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων διότι θεωρεί ότι είναι το κύριο χαρτί που χρησιμοποίησαν για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες σε βάρος του στην υπόθεση Ρούμπι Καρίμα.

Από την άλλη, επιθυμεί να συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να του εξηγήσει τις απόψεις και προθέσεις του. Σε ανακοινωθέν, όμως, της ιταλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι «δεν έχει ορισθεί καμία σχετική συνάντηση».

«Ο κίνδυνος», σημειώνουν παρατηρητές, «είναι να φτάσουμε σε αυτό ακριβώς που ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει: την ανοικτή, οξύτατη σύγκρουση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία».

Στο μεταξύ, η δικαστικός, αρμόδια για τις προκαταρκτικές έρευνες, Κριστίνα Ντι Τσένσο πρέπει να αποφασίσει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αν ο Ιταλός πρωθυπουργός, μπορεί να δικαστεί με κατεπείγουσα διαδικασία για την υπόθεση «Ρούμπι Γκέιτ».

Παράλληλα με τις 1.200 σελίδες ντοκουμέντων, ηχογραφημένων συνομιλιών και μαρτυριών, που της απέστειλαν οι εισαγγελείς του Μιλάνου, η Ντι Τσένσο θα πρέπει να λάβει υπόψη της και σειρά καταθέσεων που συνέλεξαν οι δικηγόροι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προς υπεράσπιση του πελάτη τους.

Η Rai, από την πλευρά της, τονίζει ότι υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να σημειωθεί «δικαστικό μποτιλιάρισμα»: από τα τέλη Φεβρουαρίου, θα ξαναρχίσουν οι δίκες σε βάρος του πρωθυπουργού, για τις υποθέσεις αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χρηματισμού του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μίλς. Αν στις δικάσιμους αυτές, προστεθεί και η υπόθεση «Ρούμπι Καρίμα», ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα έπρεπε να περάσει μεγάλο μέρος της άνοιξης απολογούμενος στις δικαστικές αίθουσες.

Είναι πολύ πιθανό, κατά συνέπεια, ότι ο Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει να επικαλεστεί όσο συχνότερα μπορεί τις κυβερνητικές του υποχρεώσεις, ζητώντας συνεχείς αναβολές από τους δικαστικούς. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, όμως, η τελική εκτίμηση ανήκει στους δικαστές: μπορούν, δηλαδή, να αποφασίζουν, κατά πόσον οι διάφορες «επαγγελματικές ασχολίες» του πρωθυπουργού, είναι σημαντικότερες από την τέλεση της δίκης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε