Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Στην… αντεπίθεση το Πακιστάν: «Η εισβολή ήταν ενέργεια χωρίς άδεια»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η αλήθεια είναι πως το Πακιστάν επικρίθηκε ιδιαίτερα για την επιχείρηση των ΗΠΑ στο κρησφύγετο του μπιν Λάντεν.

Αφενός γιατί αν γνώριζε ότι ο Σαουδάραβας βρισκόταν εκεί, δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ και αφετέρου γιατί επέτρεψε να γίνει η επιχείρηση χωρίς οι δυνάμεις του να λάβουν μέρος σε αυτή.

Και δυο 48ωρα μετά, το Ισλαμαμπάντ αποφάσισε να «απαντήσει» σε όλες τις κατηγορίες. Καλύτερα, να περάσει στην αντεπίθεση και να εκφράσει ανοιχτά την ενόχλησή του για το γεγονός πως οι αμερικανικές δυνάμεις έδρασαν μονομερώς στο έδαφός του. Και ζήτησαν να μην επαναληφθεί άλλη φορά!

«Το Πακιστάν εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έφερε εις πέρας αυτήν την επιχείρηση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια της πακιστανικής κυβέρνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τέτοιες «μονομερείς ενέργειες χωρίς την άδεια» των αρχών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν «ένα προηγούμενο για οποιοδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη συνεργασία και αντιπροσωπεύουν ορισμένες φορές ακόμη και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται.

Το Ισλαμαμπάντ σημειώνει εξάλλου στην ανακοίνωσή του αυτή ότι δεν γνώριζε τίποτε εκ των προτέρων για την επιδρομή αυτή, αλλά διευκρινίζει ότι αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η επιδρομή από το 2009.

«Καμία βάση ή εγκατάσταση εντός του Πακιστάν δεν χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο πακιστανικός στρατός δεν παρείχε καμία επιχειρησιακή ή επιμελητειακή υποστήριξη σε αυτές τις επιχειρήσεις που έγιναν από τις αμερικανικές δυνάμεις», σημειώνει το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αμερικανικά ελικόπτερα εισήλθαν στον πακιστανικό εναέριο χώρο, χρησιμοποιώντας νεκρά σημεία όσον αφορά την κάλυψη των ραντάρ, τα οποία σημεία υπάρχουν λόγω των λόφων που περιβάλλουν την βορειοδυτική πόλη Αμποταμπάντ όπου έγινε η επιχείρηση κατά του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Αεροσκάφη της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας σηκώθηκαν εντός λεπτών από τη στιγμή που ενημερώθηκαν οι αρχές για την αμερικανική επιχείρηση, αλλά δεν υπήρξε εμπλοκή με τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς αυτές είχαν ήδη εγκαταλείψει τον πακιστανικό εναέριο χώρο.

Τέλος το πακιστανικό υπουργείο διευκρινίζει ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ISI αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η αμερικανική επιδρομή από το 2009 και ότι είχε συνεχίσει να το κάνει ως τα μέσα Απριλίου.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι επωφελούμενη από πολύ ανώτερους τεχνολογικούς πόρους, η CIA εκμεταλλεύτηκε τα στοιχεία των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών που είχαν δοθεί από εμάς για να αναγνωρίσει και να φτάσει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από ώρα σε ώρα στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του νεκρού Λάντεν – Θρίλερ σε πλήρη εξέλιξη

Ξυρίστηκε γιατί… σκότωσαν τον μπιν Λάντεν

Καρέ, καρέ η επιχείρηση των Αμερικανών για τη δολοφονία του Λάντεν– Πως παρακολούθησε την επιχείρηση ο Ομπάμα

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν όπως δεν τον έχετε ξαναδεί – Φωτογραφίες από το παρελθόν

“Αφήστε με να κοιμηθώ”, ζητάει ο άνθρωπος που μετέδωσε μέσω Twitter τον θάνατο του Μπιν Λάντεν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε