Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στην Ασία για “μπίζνες” ο Ομπάμα

REUTERS
Ο αµερικανός πρόεδρος αρχίζει περιοδεία σε Ινδία, Ινδονησία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Εμπορικές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων.
Μετά την ήττα των Δηµοκρατικών στις εκλογές της Τρίτης ο Μπαράκ Οµπάµα υπόσχεται ότι πρώτος στόχος της περιοδείας που αρχίζει αύριο στην Ασία είναι η επίτευξη εµπορικών συµφωνιών που θα δηµιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Πολλοί λένε όµως ότι θα βρει την ευκαιρία να ξεφύγει λίγο και από την ασφυκτική πίεση των Ρεπουµπλικανών.
 
«Καθώς σχεδιάζω το ταξίδι µου στην Ασία, όλο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο να ανοίξουµε νέες αγορές ώστε να ευηµερήσουν οι αµερικανικές επιχειρήσεις και να πωλούµε περισσότερα αγαθά, δηµιουργώντας πιο πολλές θέσεις εργασίας εδώ στις ΗΠΑ», δήλωσε χθες ο αµερικανός πρόεδρος, ο οποίος στο δεκαήµερο ταξίδι του στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα συνοδεύεται από εκατοντάδες στελέχη µεγάλων εταιρειών.
 
«Κάποιες εκλογικές νύχτες είναι πιο διασκεδαστικές από τις άλλες», δήλωσε ο Οµπάµα σε δηµοσιογράφους. «Κάποιες άλλες είναι έντονες. Και υπάρχουν και κάποιες που σε κάνουν πιο ταπεινό». Κάπως έτσι, πιο ταπεινό δηλαδή τον βλέπουν να φεύγει για τον πρώτο σταθµό, την Ινδία, κάποιοι πολιτικοί αναλυτές καθώς δήλωσε ότι έλαβε το µήνυµα των ψηφοφόρων και κατανοεί τη δυσαρέσκειά τους, που οδήγησε στο να κερδίσουν οι Ρεπουµπλικανοί τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Οµως τα στελέχη του ρεπουµπλικανικού κόµµατος δεν φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση συνεργασίας που τους έκανε, καθώς ήδη χθες η βουλευτής της Μινεσότας Μισέλ Μπάκµαν τον κατηγόρησε ότι το κόστος της περιοδείας του στις τέσσερις ασιατικές χώρες είναι τεράστιο. Μόνο για τις τέσσερις ηµέρες κατά τις οποίες θα επισκεφθεί την Ινδία και υπολογίζεται ότι θα συνοδεύεται από 3.000 αξιωµατούχους, επιχειρηµατίες, δηµοσιογράφους και µέλη της ασφάλειάς του θα ξοδευθούν περίπου 200 εκατοµµύρια δολάρια, ενώ συνολικά το κόστος της περιοδείας υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.
 
Ηδη στην Ινδία εδώ και µερικές εβδοµάδες βρίσκονται 500 πράκτορες των µυστικών υπηρεσιών για να προετοιµάσουν την προεδρική επίσκεψη, ενώ τα µέτρα ασφαλείας είναι τόσο αυστηρά ώστε αποφασίστηκε να αποµακρυνθούν όλες οι καρύδες από τα δέντρα που βρίσκονται κοντά στο Μουσείο Γκάντι στο Μουµπάι, το οποίο θα επισκεφθεί ο Οµπάµα, µην τυχόν και πέσει κάποια στο κεφάλι του…

Ο Μπαράκ Οµπάµα θα ελπίζει ίσως ότι θα µπορέσει να αποµακρυνθεί από την πίεση των Ρεπουµπλικανών και της κοινής γνώµης για τα εσωτερικά θέµατα, όµως αυτό δεν φαίνεται εύκολο. Αλλωστε και το 1994, λίγο έπειτα από µια άλλη µεγάλη ήττα των Δηµοκρατικών στις ενδιάµεσες εκλογές του Κογκρέσου, ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε επιλέξει και αυτός να ταξιδέψει στην Ασία, χωρίς όµως να µπορέσει να αποφύγει τις επίµονες ερωτήσεις των δηµοσιογράφων που τον συνόδευαν.

Οπως τότε ο Κλίντον έτσι και τώρα ο Οµπάµα θα πάρει µέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΑΡΕC (οικονοµική συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού) στην Ιαπωνία αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, την πρώτη που θα πραγµατοποιηθεί στη Νότια Κορέα, στην οποία µάλιστα θα συναντήσει τόσο τον ρώσο πρόεδρο Ντµίτρι Μεντβέντεφ όσο και τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο.

 
Μπορεί η αρχική αντζέντα της περιοδείας να ήταν διαφορετική, τώρα όµως εκτιµούν πολιτικοί αναλυτές τις συζητήσεις του Οµπάµα µε τους ηγέτες των χωρών που θα επισκεφθεί θα µονοπωλήσει το θέµα των εµπορικών συµφωνιών και της ενίσχυσης των αµερικανικών εξαγωγών. «Ο Οµπάµα θα είναι πολύ απασχοληµένος µε την εσωτερική πολιτική και δεν θα δούµε να εκφράζει µια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική», σχολίασε ο Αµιτάµπ Ματού, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήµιο Νεχρού. Στην Ινδία, η οποία είναι η χώρα µε την οποία οι ΗΠΑ πραγµατοποίησαν πέρσι τις περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις από ό,τι µε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο Οµπάµα είναι σίγουρο ότι θα προωθήσει συµφωνίες για την πώληση οπλικών συστηµάτων.
 
 
Η νίκη έφερε και ευθύνες στους Ρεπουµπλικανούς
 
Οι ρεπουμπλικάνοι από το βράδυ της Τρίτης πανηγυρίζουν. Οµως κάποια στελέχη τους όπως ο Τζον Μπέινερ, ο νέος πρόεδρος της Βουλής, πρέπει ήδη να ανησυχούν.
 
Τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί συνάδελφοί του πραγµατοποίησαν αυτήν την προεκλογική εκστρατεία εκµεταλλευόµενοι το κύµα θυµού των ψηφοφόρων που υποδαυλίστηκε από το συντηρητικό κίνηµα Τσάι Πάρτι. Τώρα όµως ο Μπέινερ, ένας άνθρωπος που συµβολίζει το κατεστηµένο της Ουάσιγκτον, θα πρέπει να υλοποιήσει την «αλλαγή» που φαίνεται να επιθυµούν οι πολίτες, ώστε το κόµµα του να µην ηττηθεί σε δύο χρόνια.
 
Αυτό δεν θα είναι εύκολο, παρατηρεί η Αν Απλµποµ στην «Daily Τelegraph». Μάλιστα, τα αποτελέσµατα αυτών των εκλογών ίσως είναι πιο επικίνδυνα για τον Μπρέινερ και τους Ρεπουµπλικανούς από όσο φαίνονται. Οι περισσότερες αναλύσεις δείχνουν ότι η ψήφος των πολιτών ήταν ψήφος διαµαρτυρίας και όχι θετικής επιλογής. Πολλοί θέλησαν να τιµωρήσουν τους Δηµοκρατικούς επειδή δεν υλοποιήθηκαν οι προσδοκίες που όµως ήταν υπερβολικές. Τώρα που οι Ρεπουµπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή θα πρέπει να υλοποιήσουν εκείνοι τις ίδιες υπερβολικές προσδοκίες, πράγµα ακόµα πιο δύσκολο αφού η Γερουσία παρέµεινε στα χέρια των Δηµοκρατικών.
 
Τα ίδια είχαν πάθει οι Ρεπουµπλικανοί επί Μπιλ Κλίντον το 1994 όταν κέρδισαν και Βουλή και Γερουσία. Ο τότε πρόεδρος της Βουλής Ρεπουµπλικανός Νιουτ Γκίνγκριτς µπλοκάρισε τη λειτουργία της κυβέρνησης για αρκετές ηµέρες, γεγονός που εξόργισε τον κόσµο και αµέσως µετά ο Μπιλ Κλίντον βγήκε από την όλη κατάσταση περισσότερο δηµοφιλής και ισχυρός.
 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε