Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στην γαλλική Γερουσία σήμερα η μπούρκα

Η Γερουσία της Γαλλίας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ψηφοφορία σχετικά με την απαγόρευση της μπούρκας και του νικιάμπ.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο τον Ιούλιο. Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη μπούρκα και το νικιάμπ δημοσίως.
 
Επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για γυναίκες που θα παραβιάσουν τη νομοθεσία, καθώς και πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός έτους για άνδρες που αναγκάζουν τις συζύγους τους να φορούν τη μπούρκα.
 
Η μπούρκα και το νικιάμπ θεωρούνται ευρέως στη Γαλλία ως απειλή για τα δικαιώματα των γυναικών και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
 
Η Γερουσία καλείται τώρα να εγκρίνει ή να απορρίψει το νομοσχέδιο. Εάν εγκριθεί ο νόμος θα ισχύσει μετά από ένα εξάμηνο.
 
Πάντως, τον Ιούλιο η γαλλική Εθνοσυνέλευση είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με ευρεία διακομματική συναίνεση.
 
Η απαγόρευση, την οποία προώθησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για την εθνική ταυτότητα, έχει τη στήριξη συντριπτικού ποσοστού της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.
 
Ποσοστό 82% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Pew Global Attitudes Project την άνοιξη τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης, ενώ μόλις 17% τάχθηκε κατά.
 
Οι επικριτές του νόμου αναφέρουν από την πλευρά τους ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι μόνο μία μικρή μειοψηφία Γάλλων μουσουλμάνων φορά την ισλαμική μαντίλα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε