Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στην Κύπρο εν μέσω αντιδράσεων ο Βενέδικτος

Στην Κύπρο εν μέσω αντιδράσεων ο Βενέδικτος

Με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ, τονίζει σε εγκύκλιο της η Ιερά Σύνοδος.

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ποιείται πατρική έκκληση προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα να παραμείνει ήρεμο και να κωφεύσει στις οποιεσδήποτε προτροπές ανεύθυνων στοιχείων για έκφραση διαμαρτυριών, ή δημιουργία ασχημιών κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄», τονίζεται στην εγκύκλιο και προστίθεται ότι «κατά την επίσκεψη του Πάπα δεν θα υπάρξουν συνομιλίες, ή συζητήσεις, για θεολογικά θέματα, αφού αυτά, ύστερα από Πανορθόδοξη απόφαση, τα χειρίζεται μεικτή Θεολογική Επιτροπή Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, ούτε και θα υπογραφεί -όπως διαδίδουν κάποιοι- οποιαδήποτε συμφωνία. Αν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος για την πίστη μας, εμείς πρώτοι θα καλούσαμε σε διαμαρτυρίες».

Επιπλέον, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο Πάπας έρχεται ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας, πρωτίστως για να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στον χώρο του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, στην Πάφο, αλλά και για να επισκεφθεί τους Ρωμαιοκαθολικούς της Κύπρου, Λατίνους και Μαρωνίτες. Επισημαίνεται δε ότι ο Ποντίφηκας δεν θα μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στη συνάντηση του με τον Πάπα, θα θέσει το θέμα της σύλησης των ναών και της απαγόρευσης, από τις κατοχικές αρχές, της συντήρησης και λειτουργίας τους.

«Η επιρροή του Ποντίφηκα στους ισχυρούς της γης είναι γνωστή και αναμένουμε, μέσω των πρέσβεων του Βατικανού σε όλο τον κόσμο, ώθηση στις δίκαιες επιδιώξεις μας», προστίθεται.

Η εγκύκλιος καταλήγει: «ως Κυπριακός λαός δεν ξεχνούμε τις καταπιέσεις, τους διωγμούς και τα μαρτύρια, τα οποία είχαμε υποστεί κατά τους αιώνες της Λατινοκρατίας. Κατανοούμε, όμως, ότι δεν μπορούμε να μένουμε δέσμιοι στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο στον οποίο οι Χριστιανοί κινδυνεύουμε να καταντήσουμε μειοψηφία, έναντι των πιστών άλλων θρησκειών. Εξάλλου, η προσευχή του Χριστού “ίνα πάντες εν ώσιν” απευθύνεται και προς εμάς».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε