Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Στην Παλαιστίνη μετά από 37 χρόνια ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς

Στην Παλαιστίνη μετά από 37 χρόνια ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς

Ο εξόριστος ηγέτης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να πεθάνει «μάρτυρας» στη Γάζα, με την ευκαιρία της πρώτης του επίσκεψης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Μεσάαλ έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας του εξόριστου πολιτικού γραφείου της Χαμάς στην οποία συμμετέχει και ο αναπληρωτής του Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

Και οι δύο άνδρες μόλις έφτασαν στη Γάζα γονάτισαν για να φιλήσουν το χώμα.

Στη συνέχεια ο Μεσάαλ συναντήθηκε με τον Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, τον οποίο φίλησε θερμά.

«Ελπίζω ότι ο Θεός να μου επιτρέψει να γίνω μάρτυρας στη Γάζα», δήλωσε ο Μεσάαλ στους δημοσιογράφους από τον χώρο όπου εκτίθενται τα υπολείμματα του αυτοκινήτου στο οποίο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Άμαντ Τζααμπάρι σε μια ισραηλινή επιδρομή στις 14 Νοεμβρίου.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Παλαιστίνη εδώ και 37 χρόνια», πρόσθεσε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, που κατάγεται από τη Δυτική Όχθη, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Αυτή είναι η τρίτη γέννησή μου, μετά τη φυσική γέννησή μου το 1956 και τη δεύτερη γέννησή μου μετά την απόπειρα του Ισραήλ να με δολοφονήσει το 1997 στην Ιορδανία έπειτα από εντολή του Νετανιάχου», επεσήμανε ο Μεσάαλ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ, ήταν επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης και το 1997.

Ο Μεσάαλ, που έχει μεταβεί στη Γάζα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 25 χρόνια από τη δημιουργία της Χαμάς, αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα μαζί με τον Χανίγε το σπίτι του ιδρυτή του κινήματος σεΐχη Άχμεντ Γιάσιν, που σκοτώθηκε το 2004 στο Ισραήλ.

Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και μέλη της ταξιαρχίας Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανηγυρισμοί για μια εκεχειρία που δεν… τηρήθηκε! Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε