Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Στην Τουρκία σήμερα ο Σαρκοζί

REUTERS
G20, ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, γαλλοτουρκικές σχέσεις και κυπριακό στην ατζέντα του γάλλου πρωθυπουργού που φτάνει σήμερα στην Άγκυρα.
Επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών θα συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την G20, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, τα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και το Κυπριακό.
 
Θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
 
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες από τα μέσα του 2009 και αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών βρίσκεται σε αδιέξοδο.
 
Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Τουρκία δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις -πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διπλωματικής απραξίας από τότε που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις το 2005.
 
Η Τουρκία συνολικά έχει ανοίξει λιγότερα από τα μισά κεφάλαια, στα οποία αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις.
 
Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι πιθανό να επιβραδυνθούν ακόμη περισσότερο λόγω της διεξαγωγής κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 12 Ιουνίου.
 
Ως προς την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η επίσκεψη αναμένεται να αποτελέσει μοχλό για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, οι οποίες είναι χώρες σύμμαχες στο ΝΑΤΟ και στην G20 και υιοθετούν τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά, ενώ έχουν παρόμοιες θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα».
 
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι αντίθετος, όπως και η Γερμανία, στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε