Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Στις 15 Απριλίου το πόρισμα για τη δολοφονία Μπούτο

Στις 15 Απριλίου το πόρισμα για τη δολοφονία Μπούτο

Ακόμη 15 μέρες θα καθυστερήσει να παρουσιαστεί στον ΟΗΕ η έκθεση για τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.

Η παράταση δόθηκε ύστερα από αίτημα του Ισλαμαμπάντ, το οποίο έγινε δεκτό από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Έτσι, το πόρισμα θα δει το φως της δημοσιότητας στις 15 Απριλίου.

«Ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι Μουν έλαβε επείγον αίτημα του προέδρου του Πακιστάν, που του ζητά να καθυστερήσει η παρουσίαση της έκθεσης μέχρι τις 15 Απριλίου», αποκάλυψε ο Μάρτιν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πορίσματος, τα γραφεία του ΟΗΕ στο Πακιστάν θα μείνουν κλειστά επί τρεις μέρες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Οι λόγοι που ώθησαν την πακιστανική κυβέρνηση να ζητήσει την καθυστέρηση δεν έγιναν γνωστοί. Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, το πόρισμα είναι ολοκληρωμένο όμως ουδείς, ούτε η κυβέρνηση του Πακιστάν ούτε ο γγ του ΟΗΕ το έχουν διαβάσει.

Η επιτροπή του Οργανισμού που επεξεργάζεται τα στοιχεία της έκθεσης αποτελείται από τρία μέλη, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της Χιλής στον ΟΗΕ, τα οποία είναι επιφορτισμένα να ερευνήσουν τα γεγονότα και τις συνθήκες της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο και όχι να καθορίσουν την ευθύνη του εγκλήματος των δραστών, ενέργεια που αφορά αποκλειστικά τις πακιστανικές αρχές.

Η Μπεναζίρ Μπούτο, δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας τη δεκαετία του ‘90, δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 την ώρα που αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση σε προάστιο της πακιστανικής πρωτεύουσας. Ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό της, ένας άνδρας την πυροβόλησε και αμέσως μετά ανατινάχθηκε με βόμβα που έφερε πάνω του.

Έκθεση της Σκότλαντ Φιαρντ αναφέρει ότι η σφαίρα αλλά και η έκρηξη που ακολούθησε προκάλεσαν θανατηφόρα πλήγματα στην Μπεναζίρ Μπούτο στο κεφάλι και το στήθος. Οι πακιστανικές αρχές ασπάζονται την έκθεση αυτή αλλά η οικογένειά της εκφράζει αμφιβολίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε