Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Στις 7 Μαρτίου η δίκη Σιράκ – Διαψεύδονται οι φήμες πως πάσχει από Αλτσχάιμερ

Η αντίστροφη μέτρηση για να καθίσει ο Ζακ Σιράκ στο εδώλιο του κατηγορούμενου για υπεξαίρεση χρημάτων την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισίων ξεκίνησε ήδη.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της Γαλλίας δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναβολή της δίκης και ο Σιράκ θα πρέπει να δώσει στις 7 Μαρτίου εξηγήσεις για την περίοδο 1992-95, όταν ήταν δήμαρχος στο Παρίσι.

Όπως αποφάσισε το ποινικό δικαστήριο των Παρισίων, το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή θα επανεξετασθεί κατά την έναρξη της διαδικασίας. Εφ’ όσον δεν υπάρξει αναβολή, προβλέπεται ότι η δίκη θα διαρκέσει ένα μήνα, έως τις 8 Απριλίου.

Πρόκειται για την υπόθεση των 21 “φιλικών θέσεων εργασίας” και “επτά πλασματικών” που μισθοδοτούνταν από το δημαρχείο ενώ στην πραγματικότητα δούλευαν για το κόμμα του Ζακ Σιράκ, το RPR, που εξελίχθηκε στο σημερινό κόμμα της συμπολίτευσης, UMP.

Το θέμα απασχόλησε τη δικαιοσύνη και κατά την περίοδο της προεδρίας του Σιράκ, αλλά τότε προστατευόταν από την προεδρική ασυλία.

Έτσι η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου το 2004 επιβάρυνε κυρίως τον τότε πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ που έχασε τα εκλογικά του δικαιώματα και έφυγε στον Καναδά για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Σιράκ χαίρει μεγάλης συμπάθειας από τη γαλλική κοινή γνώμη. Και στο πλαίσιο αυτό, ο νυν δήμαρχος των Παρισίων, σοσιαλιστής Μπερτράν Ντελανόε, προχώρησε σε μια συμφωνία με το κόμμα UMP ώστε να αποφευχθεί στον Ζακ Σιράκ η διαδικασία της δίκης. Στο σύνολο των 2.200.000€ που εκτιμάται η ζημιά για τον δήμο, το κόμμα θα πληρώσει ένα μέρος του ποσού και ο Ζακ Σιράκ το άλλο.

Η συμφωνία έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι και ο δήμος Παρισίων απέσυρε τη μήνυση. Το θέμα όμως εξετάζεται από το διοικητικό δικαστήριο ύστερα από προσφυγή ιδιωτικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς που ζητά την ακύρωση της συμφωνίας.

Στο θέμα αυτό, του διοικητικού δικαστηρίου, βασίσθηκε και το αίτημα αναβολής από τους δικηγόρους του Ζακ Σιράκ, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στο δικαστήριο να αποφανθεί για την ακύρωση ή όχι της συμφωνίας, πριν την έναρξη της δίκης.

Οι συνήγοροι του Σιράκ δεν έκαναν καμιά αναφορά στο θέμα της εύθραυστης υγείας του πρώην προέδρου, παρότι εντάθηκαν οι φήμες πως ο Σιράκ πάσχει από Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η σύζυγος του, Μπερναντέτ Σιράκ, ομολόγησε σε φιλικό άτομο ότι ο πρόεδρος υποφέρει από Αλτσχάιμερ και ότι έχει κενά μνήμης.

Η ίδια, πάντως, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 διέψευσε κατηγορηματικά τη φήμη αυτή: «Οι γιατροί του είπαν ότι δεν έχει Αλτσχάιμερ και τους πιστεύω, άλλωστε εάν ο σύζυγός μου υπέφερε από αυτήν την αρρώστια δεν θα δίσταζα να το πω» δήλωσε.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι ο 78χρονος σήμερα Σιράκ δεν είναι όπως παλιά, έχει προβλήματα στην ακοή, στο βάδισμα και ορισμένες φορές κενά μνήμης, που μπορεί να οφείλονται στο ελαφρύ εγκεφαλικό που είχε υποστεί ενόσω ήταν πρόεδρος ή σε συμπτώματα που συμβαίνουν σε ένα ηλικιωμένο άτομο.

Στο ερώτημα εάν ο Ζακ Σιράκ θα προσέλθει στο δικαστήριο για να απολογηθεί ή θα το αποφύγει για λόγους υγείας, η Μπερναντέτ Σιράκ ήταν κατηγορηματική: «Έχει πάντα πει ότι θέλει να αντιμετωπισθεί όπως ένας κοινός διάδικος. Έχει πει ότι θα προσέλθει στη δίκη του και θα το κάνει» κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε