Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Στις φλόγες η Αίγυπτος – Έκκληση Μόρσι για εθνικό διάλογο

Στις φλόγες η Αίγυπτος – Έκκληση Μόρσι για εθνικό διάλογο

Το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μορσι δεν αποδείχθηκε ικανό να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Η βία και το χάος μαίνονται στο Κάιρο, όπου διαδηλωτές έκαναν την έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Είναι η οργάνωση από την οποία προέρχεται ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Γοζλάν, περίπου 200 διαδηλωτές πέρασαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου κι αφού το λεηλάτησαν, του έβαλαν φωτιά.

Όλα αυτά ενώ η ομάδα ακτιβιστών April 6, ένα από τα κινήματα που πρωταγωνίστησαν στη πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, απέρριψε την έκκληση Μόρσι, για εθνικό διάλογο ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση. Αντ’ αυτού, το κίνημα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να λάβει μέρος σε διαδήλωση εναντίον του προέδρου.

Το κίνημα ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την πρόταση του Μόρσι για εθνικό διάλογο, μέσω του Facebook. Αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου, το κίνημα προέβλεψε ότι οι διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή θα αποτελέσουν «κόκκινη κάρτα» για τον Μόρσι.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στο διάγγελμά του προς το έθνος, τόνισε πως αυτή η πολιτική κρίση θα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με τη βία. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα που σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο Μόρσι ζήτησε «πλήρη και εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις προσωπικότητες και τους ηγέτες των κομμάτων, την επαναστατική νεολαία και τους ανώτατους εκπροσώπους της δικαιοσύνης», ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο.

Παρά τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο, στις 15 Δεκεμβρίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάος και πέντε νεκροί στην Αίγυπτο – Τανκς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο (VIDEO)

Νέες συγκρούσεις στην Ταχρίρ – Στα άκρα ο πόλεμος Μόρσι-δικαστών (VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε