Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στις κάλπες σήμερα οι Ισπανοί

Με την ανεργία να φτάνει το 22% και γνωρίζοντας οτι έρχονται σκληρά μέτρα λιτότητας, 36 εκατομ. Ισπανοί καλούνται να βγάλουν νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται σαρωτική νίκη του Λαϊκού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, έναντι του απερχόμενου Σοσιαλιστικού Κόμμα του Λουίς Θαπατέρο, το οποίο χρεώνεται την κορύφωση της κρίσης.

Αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων επαληθευτούν το κόμμα του Ραχόι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα, επωφελούμενο, σύμφωνα με τους αναλυτές, από την ψήφο – τιμωρία κατά των Σοσιαλιστών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η εκστρατεία του σοσιαλιστή, διαδόχου του Χοσέ Θαπατέρο και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ατονήσει και έχει επικεντρωθεί στην “αμυνα”, με προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που μπορεί να περικλείει μια υπερβολικά ισχυρή δεξιά κυβέρνηση.

Πάντως ακόμη και αν επαληθευτούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις για σαρωτική διαφορά, υπέρ του Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός του, ο κ. Ραχόι δεν έχει κανένα περιθώριο πανηγυρισμού.

Θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπος με τη μάστιγα της ανεργίας, η οποία μάλιστα μεταξύ των νέων σημειώνει υπερδιπλάσια ποσοστά και με το επιτόκιο δανεισμού, το οποίο την τελευταία εβδομάδα αναρριχήθηκε επικίνδυνα στο 7% και το σπρεντ των δεκαετών ομολόγων της προσέγγισε τις 500 μονάδες βάσης.

Αν και ο επερχόμενος πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, κατά την προεκλογική περίοδο, για να κρατήσει όσο μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων μπορεί στο κόμμα του, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό των δαπανών, δηλαδή περικοπές, από τις οποίες, όπως έχει δηλώσει, αναμένεται να διασωθούν οι συντάξεις και κάποιες παροχές του κράτους πρόνοιας, καθώς η ανεργία βρίσκεται στα ύψη.

Ο 56χρονος Ραχόι θα επιχειρήσει από την επομένη της εκλογής του να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων του, τους οποίους πρέπει να πείσει ότι θα πετύχει τον στόχο του 4,4% για το έλλειμμα το 2012, ενώ έχει ήδη δεσμευτεί να ψηφίσει οικονομικά μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η συγκρότηση σε σώμα της Βουλής δεν αναμένεται πριν τις αρχές Δεκεμβρίου. Ηδη έχει ψηφίσει και τη συνταγματική κατοχύρωση του λεγόμενου “χρεόφρενου” που έφεραν στη Βουλή οι σοσιαλιστές.

Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι ποιά ακριβώς θα είναι τα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να σώσει την Ισπανία από την οικονομική κατάρρευση..

Η υψηλή ανεργία, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και οι φόβοι ότι η Ισπανία μπορεί να γίνει η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης έχουν κυριαρχήσει κατά την διάρκεια της περιόδου της προεκλογικής εκστρατείας, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας της χώρας Ελένα Σαλγάδο ότι η Ισπανία δεν διατρέχει “απολύτως κανέναν” κίνδυνο να χρειαστεί ένα πακέτο “διάσωσης” της οικονομίας της.

Έντονη πάντως συνεχίζει να είναι και η δράση του κινήματος των Αγανακτισμένων ή αλλιώς “Los Indignados”, το οποίο κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν ούτε το Λαϊκό, ούτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε